Sposób przygotowania:
2 szklanki orkiszu namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować ( gotuje się około 1 godziny- jak skórka pęknie to orkisz jest już ugotowany) Ugotowany orkisz zmielić przez maszynkę do mięsa i traktować jak mięso, czyli dodać jajko, sól, pieprz, można dodać rozdrobnione ugotowane warzywa , surowe mięso wieprzowe, wołowe, drobiowe lub rybę.
Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i usmażyć na patelni.
Podawać z surówką i ziemniakami.
Zamiast wyżej wymienionych dodatków można też dodać ugotowane na twardo rozdrobnione jajko.
Można też ugotowany, zmielony orkisz połączyć z puree z grochu, fasoli, ziemniaków.
Katarzyna Dziczek (Wasz Sklep)
Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! redakcja@biokurier.pl
Chcesz wiedzieć jakie przepisy pojawiają się na naszej stronie? Zapisz się na newsletter (w dolnym lewym rogu)
Klikając na poniższe TAGI otrzymasz przepisy i informacje na temat danego produktu!