Teraz czytasz...
Ryż z kurkumą i kurczakiem [przepis]

Ryż z kurkumą i kurczakiem [przepis]

Katarzyna Kosmala

Dobrym przepis to taki, który jest łatwy do przygotowania i zawiera łatwo dostępne składniki. W tę teorię idealnie wpisuje się ryż z kurkumą i kurczakiem. Jest to danie szybkie, a przy tym bardzo smaczne. Idealne na pochmurne popołudnie.

Danie jest ostre i wyraziste w smaku. Solidnie rozgrzewa, ale też łagodzi głód. Jest odealne na obiad do pracy lub wczesną kolację.

→ Sprawdź przepisy na dania z ryżem na słodko i na słono.

Składniki:

Zobacz także
Duża płaska fotografia przedstawia składniki i narzędzia do przygotowania wegańskiego majonezu. Na szarym, drewnianym tle ułożone są: duża szklana butelka wypełniona mlekiem sojowym, miska z kostkami tofu, sitko z suchymi ziarnami soi, dwie połówki cytryny oraz szklany słoik z białym, gęstym sosem, prawdopodobnie wegańskim majonezem. Całość uzupełnia metalowa trzepaczka, leżąca po prawej stronie, obok rozrzuconych ziaren soi i świeżych ziół.

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 filet z kurczaka
  • sól, pieprz, kurkuma
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryka chili
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego

→ Sprawdź, jak ugotować ryż [kompletny przewodnik]

Jak przygotować ryż z kurkumą i kurczakiem?

1. Ryż ugotować do miękkości w 2 szklankach osolonej wody.
2. Filet z kurczaka i cebulę pokroić w kostkę i podsmażać.
3. Paprykę pokroić w kostkę, a paprykę chili na cieniutkie plasterki.
4. Do usmażonego mięsa dodać ryż, kurkumę, sól, pieprz, kukurydzę obie papryki i razem podsmażać aż papryka nieco zmięknie.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.