Pasztet z soczewicy w 5 krokach [przepis]

Soczewica i inne rośliny strączkowe obfitują w cenne makro- i mikroelementy. Przyrządzać je można na wiele sposobów – inspiracji dostarczają kuchnie regionalne z niemal całego świata. Dziś proponujemy pasztet z soczewicy.


Soczewica, ze względu na wysoką zawartość dobrze przyswajalnego białka., polecana jest dzieciom, ale i kobietom w ciąży.

Składniki:

250 g soczewicy zielonej

2 cebule

3 ząbki czosnku

3 łyżki masła klarowanego

5 jajek

Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa


Pasztet z soczewicy - przepis
Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy – sposób przygotowania:

1. Soczewicę zalać 2 szklankami wody gotować do wchłonięcia wody, soczewica powinna się rozpaść.

2. Czosnek przecisnąć przez praskę, cebule posiekać w kostkę.

3. Cebule z czosnkiem podsmażyć na maśle klarowanym.


4. Soczewicę utrzeć blenderem, dodać jajka, przyprawy oraz podsmażoną cebule z czosnkiem.

5. Wymieszać. Przełożyć do formy „keksówki” wyłożonej papierem do pieczenia.

6. Piec 45-50 minut w temp. 180 stopni Celsjusza aż wierzch się dobrze zarumieni

Pasztet z soczewicy gotowy! 🙂

Więcej na temat roślin strączkowych przeczytacie w zimowym numerze Biokuriera