Soczewica i inne rośliny strączkowe obfitują w cenne makro- i mikroelementy. Przyrządzać je można na wiele sposobów – inspiracji dostarczają kuchnie regionalne z niemal całego świata. Dziś proponujemy pasztet z soczewicy.
Soczewica, ze względu na wysoką zawartość dobrze przyswajalnego białka., polecana jest dzieciom, ale i kobietom w ciąży.
Składniki:
250 g soczewicy zielonej
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki masła klarowanego
5 jajek
Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Pasztet z soczewicy – sposób przygotowania:
1. Soczewicę zalać 2 szklankami wody gotować do wchłonięcia wody, soczewica powinna się rozpaść.
2. Czosnek przecisnąć przez praskę, cebule posiekać w kostkę.
3. Cebule z czosnkiem podsmażyć na maśle klarowanym.
4. Soczewicę utrzeć blenderem, dodać jajka, przyprawy oraz podsmażoną cebule z czosnkiem.
5. Wymieszać. Przełożyć do formy „keksówki” wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Piec 45-50 minut w temp. 180 stopni Celsjusza aż wierzch się dobrze zarumieni
Pasztet z soczewicy gotowy! 🙂