Lody waniliowo-malinowe przygotowane samodzielnie to prawdziwa uczta. Smak tego deseru zapamiętacie na długo.
Mogłoby się wydawać, że przygotowanie lodów w domu to sztuka, która opanowali wyłącznie nieliczni. Nic bardziej mylnego! Tego rodzaju desery kilkanaście lat temu gościły w domach wielu z nas. Z pasją robiły je nasze babcie i mamy. To właśnie ten smak pamiętamy z dzieciństwa i jego szukamy wśród lodowych przysmaków. Warto spróbować go odtworzyć.
Koktajl borówkowy z kaszą jaglaną oraz nasionami chia [przepis]
Jak przygotować lody waniliowo-malinowe?
Składniki:
- 3 żółtka
- 0,5 l śmietany 36%
- 2 cukry waniliowe
- ½ szklanki cukru
- szklanka malin zmiksowanych z trzema łyżkami cukru
Przygotowanie:
- Śmietanę zagotować z cukrami waniliowymi.
- Żółtka utrzeć z ½ szklanki cukru na puch i wlać do zagotowanej śmietany, cały czas ubijając mikserem.
- Zagotować na małym ogniu, co jakiś czas miksując.
- Na koniec dodać mus malinowy, zagotować ze śmietanką i żółtkami, dobrze wymieszać.
- Masę przełożyć do pudełka, ostudzić, a następnie mrozić, co jakiś czas mieszając.
- Lody będą gotowe do spożycia po 6-7 godzinach mrożenia.