Teraz czytasz...
Gofry chrupiące -idealne na majówkę!

Gofry chrupiące -idealne na majówkę!

Katarzyna Kosmala

Przepis na chrupiące gofry to prawdziwy kulinarny skarb. Deser ten jest prosty to zrobienia, ale sztuką jest dobrać idealne proporcje składników i uzyskać smaczne wafle. Spróbujcie naszej receptury. Nie zawiedziecie się. 

Gofry to, obok lodów, jeden z wakacyjnych przysmaków. Latem mamy je na wyciągniecie ręki. Kupisz je w pobliżu plaż i turystycznych szlaków. Są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Podpowiadamy wam, jak ten sam efekt osiągnąć w swojej kuchni. I to bez sztucznych dodatków i konserwantów.

Szybki przepis na gofry [chrupiące!]

Autorką przepisu i zdjęcia jest Katarzyna Kosmala, autorka książki "Ziołowe Smaki" dostępnej w sklepie biokurier.pl
Przepis na chrupiące gofry ukazał się w drukowanym czasopiśmie Biokurier (2/2021).
Porcje 0

Składniki
  

  • 1 ¾ szklanki mąki (może być pszenna ,orkiszowa, pełnoziarnista)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 ½ szklanki mleka (zwykłego lub roślinnego)
  • ½ szklanki tłuszczu (stopionego masła lub oleju)
  • 2 jajka
  • kilka kropel olejku waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki substancji słodzącej (może być cukier, cukier trzcinowy lub ksylitol)

Przygotowanie
 

  • Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wymieszać mikserem.
  • Odstawić ciasto na 10 minut.
  • Ciasto nakładać na rozgrzaną gofrownicę.
  • Piec według instrukcji gofrownicy.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami.
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

 

Przepis na chrupiące gofry pochodzi z numeru 3/2021 drukowanej wersji Biokuriera, która w nakładzie 30 000 egz dystrybuowana jest w specjalistycznych sklepach z żywnością ekologiczną. Zaprenumeruj

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.