Przepis na chrupiące gofry to prawdziwy kulinarny skarb. Deser ten jest prosty to zrobienia, ale sztuką jest dobrać idealne proporcje składników i uzyskać smaczne wafle. Spróbujcie naszej receptury. Nie zawiedziecie się.
Gofry to, obok lodów, jeden z wakacyjnych przysmaków. Latem mamy je na wyciągniecie ręki. Kupisz je w pobliżu plaż i turystycznych szlaków. Są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Podpowiadamy wam, jak ten sam efekt osiągnąć w swojej kuchni. I to bez sztucznych dodatków i konserwantów.
Szybki przepis na gofry [chrupiące!]
Składniki
- 1 ¾ szklanki mąki (może być pszenna ,orkiszowa, pełnoziarnista)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 ½ szklanki mleka (zwykłego lub roślinnego)
- ½ szklanki tłuszczu (stopionego masła lub oleju)
- 2 jajka
- kilka kropel olejku waniliowego
- szczypta soli
- 2 łyżki substancji słodzącej (może być cukier, cukier trzcinowy lub ksylitol)
Przygotowanie
- Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wymieszać mikserem.
- Odstawić ciasto na 10 minut.
- Ciasto nakładać na rozgrzaną gofrownicę.
- Piec według instrukcji gofrownicy.
- Podawać z ulubionymi dodatkami.
Przepis na chrupiące gofry pochodzi z numeru 3/2021 drukowanej wersji Biokuriera, która w nakładzie 30 000 egz dystrybuowana jest w specjalistycznych sklepach z żywnością ekologiczną. Zaprenumeruj