Teraz czytasz...
Organiczne rogaliki z ciasta krucho-drożdżowego z nadzieniem

Organiczne rogaliki z ciasta krucho-drożdżowego z nadzieniem

Składniki:

3 szklanki mąki orkiszowej graham typ 1850 BIO
1-2 łyżki cukru trzcinowego BIO
cukier waniliowy BIO
3 jajka BIO
200 ml kwaśnej gęstej śmietany (18%) BIO
pół kostki drożdży
pół kostki masła BIO
szczypta soli morskiej
pół łyżeczki proszku do pieczenia BIO
płatki róży w cukrze / powidła śliwkowe / dżem z czarnej porzeczki

 

 


Sposób przygotowania:
W/w składniki dobrze zagnieść w misce (ciasto dłużej ugniatane jest bardziej pulchne i smaczniejsze po upieczeniu) – podzielić na 4 części. Wyrobioną masę odstawiamy na 30 minut, aby troszeczkę spulchniała, podrosła. Połowę białka z 3 jajka – odlewamy do smarowania rogalików (skórka rogalików po upieczeniu będzie bardziej rumiana).
Z każdej części robimy okrągły placek, który dobrze rozwałkowujemy, przecinamy na pół i z każdej połowy pod kątem tniemy 3-4 trójkątny (w ten sposób, z w/w proporcji powinno nam wyjść od. 24-32 rogalików); każdy trójkąt smarujemy płatkami róży w cukrze/lub konfiturą i zwijamy od podstawy trójkąta – tworząc postać rogalika.
Rogaliki wykładamy na blaszce na papierze do pieczenia – przed włożeniem do rozgrzanego piekarnika, smarujemy białkiem.
Pieczemy w temperaturze 170-180 st. ok. 30 min (w zależności od piekarnika jaki się posiada w gazowych czas pieczenia może ulec wydłużeniu, zatem musimy posługiwać się metodą obserwacyjną tj. „zarumieniło się czy nie”).

Ciasto krucho-drożdżowe możemy wykorzystać np.:
– jako spód do domowej pizzy (taka pizza po wystygnięciu nie  jest twarda; wcześniej przygotowaną surową możemy nawet odstawić na dobę do lodówki i upiec następnego dnia, a będzie równie smaczna);
– na paszteciki z: kapustą i grzybami, pieczarkami, mięsem, kapustą i mięsem  (jak kto woli);
– na słodkie bułeczki z: białym serem i rodzynkami (może być bez rodzynek jak ktoś ich nie lubi), gęstymi powidłami (ze śliwkowymi np…..rzadsze wyciekają często i mamy później bułeczki w sosie dżemikowym), sezonowymi owocami (np. jabłkami posypanymi wcześniej cynamonem).

Paszteciki i bułeczki można lepić jak pierogi – wykrawać od szklanki (czy większego kubka), farsz w środek i zlepienie.

Życzę udanych wypieków!
Agnieszka Szeffler – Grudkowska

 

 

[Wróć do spisu Eko Deserów] | [Wróć do spisu przepisów ]


Czy wiesz że…
Klikając na poniższe TAGI można uzyskać spis potraw z wykorzystaniem danego produktu oraz informacje na jego temat!

 

 

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.