Składniki:
300g makaronu orkiszowego bio
1 marchew
1 mała cukinia
1 łyżka masła
30g mielonych
orzechów
50ml wywaru
warzywnego
200g topionego sera
sok z połowy pomarańczy
Sposób przygotowania:
Marchew umyć i oczyścić, cukinię umyć.
Warzywa pokroić w długie cienkie słupki.
Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Ok. 4 minuty przed końcem gotowania dodać do makaronu przygotowane wcześniej warzywa. Na patelni roztopić masło, dodać zmielone orzechy i prażyć kilka minut potem dodać wywar warzywny. Zagotować dodać rozdrobniony topiony ser i sok z połowy pomarańczy. Gotować przez chwile aby sos zgęstniał i utworzył jednolita masę. Makaron z warzywami odcedzić na dużym sicie i przełożyć na talerze. Każdą porcję makaronu z warzywami polać dużą ilością sosu i natychmiast podawać.
Autorka przepisu: Ewa Izdebska. Przepis nadesłany w ramach konkursu Orkiszowy Zawrót Głowy