Knysze to potrawa znana na Podlasiu, ale jej rodowód jest bardziej złożony. Może mieć postać strudla pokrojonego w plastry, albo też pierogów z ciasta drożdżowego lub ziemniaczanego.
Specjalnie dla Czytelników Biokuriera wybrałam przepis na knysze w formie pierogów z ciasta drożdżowego z mąki orkiszowej z klasycznym nadzieniem cebulowo-ziemniaczanym wzbogaconym pieczonym burakiem.
To świetna przekąska lub dodatek do zup, zwłaszcza barszczu czy bulionu.
Składniki na około 40 sztuk
Ciasto:
250 g mąki orkiszowej jasnej
25 g drożdży świeżych
2 jajka
2 łyżki cukru
½ kubka mleka
3 łyżki miękkiego masła
Nadzienie:
1 duża cebula, drobno pokrojona
4-5 średnich ziemniaków, ugotowanych w łupinach, obranych i przeciśniętych przez praskę (można rozgnieść widelcem)
1 średni burak, krótko upieczony, jeszcze lekko twardy, obrany z łupiny i starty na tarce o grubych oczkach
sól, pieprz
3 łyżki oleju do smażenia
2 łyżki masła do smażenia
1 jajko do posmarowania brzegów przed pieczeniem
Sposób przygotowania
Przygotuj rozczyn drożdżowy: drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj ½ kubka ciepłego mleka i mieszaj z 2-3 łyżkami mąki do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Gdy podwoi objętość, dodaj pozostałą mąkę, jajka, odrobinę soli i roztopione masło. Wyrób ciasto, najpierw drewnianą łyżką, potem ręką.
Zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę (powinno podwoić objętość).
Na patelni rozgrzej olej z masłem, usmaż cebulę na złoty kolor.
Dodaj starte buraki i smaż je, aż buraki będą zupełnie miękkie. Przełóż do miski, dodaj ziemniaki, dopraw solą i pieprzem (farsz powinien mieć wyrazisty smak).
Ciasto rozwałkuj na grubość 2 mm, wytnij kółka (średnica szklanki), na środek nałóż łyżeczką porcję nadzienia i sklej w trójkątny kształt.
Posmaruj brzegi rozbełtanym jajkiem. Ułóż na blasze, piecz w 200°C przez około 20 minut, aż będą złociste.
autorka przepisu: Maja Skorupska, majaskorupska.blogspot.com