Teraz czytasz...
Knysze orkiszowe z nadzieniem cebulowo-ziemniaczano-buraczanym [przepis]

Knysze orkiszowe z nadzieniem cebulowo-ziemniaczano-buraczanym [przepis]

Knysze to potrawa znana na Podlasiu, ale jej rodowód jest bardziej złożony. Może mieć postać strudla pokrojonego w plastry, albo też pierogów z ciasta drożdżowego lub ziemniaczanego.

Specjalnie dla Czytelników Biokuriera wybrałam przepis na knysze w formie pierogów z ciasta drożdżowego z mąki orkiszowej z klasycznym nadzieniem cebulowo-ziemniaczanym wzbogaconym pieczonym burakiem.

To świetna przekąska lub dodatek do zup, zwłaszcza barszczu czy bulionu.

Składniki na około 40 sztuk

Ciasto:
250 g mąki orkiszowej jasnej
25 g drożdży świeżych
2 jajka
2 łyżki cukru
½ kubka mleka
3 łyżki miękkiego masła

Nadzienie:
1 duża cebula, drobno pokrojona
4-5 średnich ziemniaków, ugotowanych w łupinach, obranych i przeciśniętych przez praskę (można rozgnieść widelcem)
1 średni burak, krótko upieczony, jeszcze lekko twardy, obrany z łupiny i starty na tarce o grubych oczkach
sól, pieprz
3 łyżki oleju do smażenia
2 łyżki masła do smażenia
1 jajko do posmarowania brzegów przed pieczeniem

Sposób przygotowania

Przygotuj rozczyn drożdżowy: drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj ½ kubka ciepłego mleka i mieszaj z 2-3 łyżkami mąki do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.

Zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Gdy podwoi objętość, dodaj pozostałą mąkę, jajka, odrobinę soli i roztopione masło. Wyrób ciasto, najpierw drewnianą łyżką, potem ręką.

Zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę (powinno podwoić objętość).

Na patelni rozgrzej olej z masłem, usmaż cebulę na złoty kolor.

Dodaj starte buraki i smaż je, aż buraki będą zupełnie miękkie. Przełóż do miski, dodaj ziemniaki, dopraw solą i pieprzem (farsz powinien mieć wyrazisty smak).

Ciasto rozwałkuj na grubość 2 mm, wytnij kółka (średnica szklanki), na środek nałóż łyżeczką porcję nadzienia i sklej w trójkątny kształt.

Posmaruj brzegi rozbełtanym jajkiem. Ułóż na blasze, piecz w 200°C przez około 20 minut, aż będą złociste.

autorka przepisu: Maja Skorupska, majaskorupska.blogspot.com

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.