W ostatnich tygodniach tematem numer jeden na świecie jest pandemia nowego koronawirusa wywołującego chorobę COVID-19. Nieustannie mówi się o sposobach zapobiegania zakażeniu oraz metodach walki z drobnoustrojem. Wiele obaw o swoje zdrowie mają pacjenci z chorobami przewlekłymi, m.in. celiakią. Jak w ich przypadku wygląda przebieg zakażenia?
Koronawirus (SARS-COV 2) dla naukowców i lekarzy nadal pozostaje tajemnicą, choć z każdym dniem wiemy o nim coraz więcej. Patogen atakuje głównie drogi oddechowe (zwłaszcza płuca) i prowadzi do rozwoju choroby o nazwie COVID-19. Objawia się gorączką, suchym kaszlem, bólem mięśni, osłabieniem.
Czy koronawirus jest groźny dla osób z celiakią?
Choroba może przebiegać bezobjawowo lub w sposób łagodny. Jej ciężki przebieg obserwuje się u ok. 15-20% osób, na co szczególnie narażeni są seniorzy, pacjenci z obniżoną odpornością oraz z towarzyszącymi chorobami przewlekłymi.
Nie przeprowadzono dotychczas badań, które skupiałyby się na powiązaniu celiakii z zwiększonym ryzykiem zachorowania lub cięższego przebiegu COVID-19. Trudno więc przypuszczać, jaki przebieg będzie mieć infekcja u osoby zmagającej się z tym schorzeniem.
Należy jednak zaznaczyć, że współwystępowanie celiakii z innymi schorzeniami przewlekłymi, zwłaszcza w przypadku których stosowana jest terapia immunosupresyjna, może powodować zwiększone ryzyko zachorowania na COVID-19 i cięższego przebiegu choroby. Taka sytuacja prawdopodobnie może mieć miejsce również u osoby z niezdiagnozowaną celiakią
– czytamy na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
Jak uniknąć zachorowania?
By zmniejszyć ryzyko infekcji należy stosować się do wytycznych Głównego Inspektoratu Sanitarnego oraz Ministerstwa Zdrowia. O ile to możliwe, zaleca się pozostanie w domu. Bardzo ważne jest również częste mycie rąk.
Pacjenci z celiakią powinni trzymać ścisłą dietę bezglutenową. W ten sposób zabezpieczą się przed obniżeniem odporności.