Teraz czytasz...
Bezpieczeństwo żywności i koronawirus COVID-19

Bezpieczeństwo żywności i koronawirus COVID-19

Na chwilę obecną, wiemy, że wirusy mogą zostać zdezaktywowane poprzez gotowanie, jak i dezynfekcję. W tym przypadku wydawać by się mogło, że nasza żywność jest bezpieczna, ale czy my, jako konsumenci także?

Pomimo tego, że CDC zakłada, że wirus nie może być przenoszony przez produkty spożywcze, nie mniej jednak, zaleca się podjąć dodatkowe środki ostrożności.

Co wiemy o COVID-19?

Ryzyko zarażenia się nowym koronawirusem (COVID-19) poprzez produkty spożywcze jest bardzo niskie. Na chwilę obecną, nie ma dowodów sugerujących, że transmisja wirusa odbywa się drogą pokarmową – w tym przypadku jest mało prawdopodobne, że możemy zarazić się COVID-19 z pożywienia.

https://biokurier.pl/ekorynek/koronawiurs-a-targowiska-gis-wydaje-zalecenia-minister-apeluje/

Na podstawie dostępnych informacji wirusem możemy potencjalnie zarazić się w trzech przypadkach.

  • Konsumpcja zanieczyszczonej żywności (niskie ryzyko): dowody wskazują na to, że istnieje niewielkie prawdopodobieństwo, że koronawirus może być przenoszony przez produkty spożywcze, jednak podobnie jak w przypadku innych zakażeń, powinniśmy dołożyć wszelkich starań, aby przestrzegać higieny podczas, szczególnie podczas przygotowywania posiłków.
  • Kontakt z zanieczyszczonymi materiałami mającymi kontakt z żywnością (niskie): podobnie jak w przypadku samej żywności, dowody wskazują, że ryzyko przenoszenia wirusa za pomocą materiałów, mających kontakt z żywnością jest bardzo niskie. Nie mniej jednak, dobre praktyki higieniczny powinny zostać wdrożone na wczesnych etapach produkcji, aby znacznie zmniejszyć ryzyko zanieczyszczenia wszelkich materiałów i wyrobów mających kontakt z żywnością.
  • Kontakt z zakażonymi osobami, pracującymi przy obróbce żywności (wysokie): jak się okazuje, kontakt z zakażonymi osobami, jest głównym mechanizmem przenoszenia COVID-19. Wszystkie osoby pracujące przy żywności powinni być zobowiązani do przestrzegania niezbędnych kontroli osobistych i środowiskowych, aby zapobiec przenoszeniu wirusa, który potencjalnie może znajdować się na powierzchniach opakowań od żywności lub w jej otoczeniu (lodówki, półki sklepowe, pudełka).

Może i sama żywność nie stanowi dla nas zagrożenia związanego z zakażeniem COVID-19, ale wizyta w sklepie, jak i kontakt z potencjalnie zakażonymi osobami – już tak. Kiedy jednak nie możemy zrobić zakupów za pomocą zamówienia internetowego, musimy wybrać się do sklepu. Co więc możemy zrobić, aby zmniejszyć ryzyko zakażenia?

Zakupy w dobie pandemii koronawirusa

Zanim zaczniesz robić zakupy. Ze względu na obostrzenia higieniczne, wiele sklepów spożywczych, szczególnie dużych supermarketów samoobsługowych, oferuje środki do dezynfekcji rąk oraz koszyków/ wózków sklepowych, tuż przy samym wejściu. Dobrym pomysłem jest skorzystanie z nich, jeśli są dostępne. Również, aby ograniczyć ryzyko dla innych osób, należy mieć przy sobie jednorazowe rękawiczki.

Ogranicz czas zakupów. Staraj się ograniczyć czas spędzony w sklepie. W tym celu, zanim pójdziesz robić zakupy, zaplanuj co chcesz kupić i gdzie dany produkt może się znajdować. Staraj się przejść przez sklep raz, najlepiej, jeśli to możliwe nie wracając się do innych działów. Zaplanuj najkrótszą możliwie trasę, która pozwoli ci zrobić sprawne zakupy.

Zachowaj odległość. Jedno co do COVID-19 jest pewne – wirus przenoszony jest przez kontakt pomiędzy osobami. Aby tego uniknąć, będąc w sklepie zachowaj odpowiedni dystans (najlepiej jeśli są to 2 m).

Opakowania od żywności. Jak się okazuje, opakowania stosowane do przechowywania żywności nie stanowią ryzyka dla jej konsumentów. Nie mniej jednak, w trosce o własne bezpieczeństwo, należy dołożyć wszelkich starań, aby przechowywać produkty spożywcze zgodnie z zaleceniami producenta.

Produkty importowane. Produkty importowane z krajów, gdzie występują zachorowania na COVID-19 nie zwiększają ryzyka dla ich konsumentów. Wirus nie jest przenoszony przez składniki żywności, dlatego nawet na powierzchni opakowania znajdowałby się COVID-19, prawdopodobnie nie przetrwałby samego transportu.

Opakowania wielokrotnego użytku. Wiele osób używa toreb wielokrotnego użytku jako opakowań do żywności. Jak się okazuje, jest to rozsądny wybór. Nie mniej jednak, po zrobieniu zakupów, a kolejną wizytą w sklepie, dobrym pomysłem jest ich regularne mycie. Chociaż w teorii, torba może zbierać różne zarazki, nie tylko koronawirusa, to istnieje małe prawdopodobieństwo, że w ten sposób zarazisz się COVID-19. Najlepiej, jeśli będziesz trzymać torby przeznaczone na zakupy w samochodzie, tak abyś miał je pod ręką podczas następnej wizyty w sklepie.

https://biokurier.pl/ekorynek/koronawirus-rolnicy-z-globalnego-poludnia-bolesnie-odczuja-epidemie/

Higiena to podstawa!

Dezynfekcja żywności czy rąk. Nie ma dowodów na to, że dezynfekcja każdego opakowania od żywności zmniejsza ryzyko zakażenia się COVID-19. Jeśli jednak myślisz, że na tych opakowaniach może znajdować się wirus, najlepszym pomysłem będzie dokładne umycie rąk ciepłą wodą po powrocie ze sklepu, jak również po rozpakowaniu produktów. Pod żadnym pozorem, nie myj świeżych warzyw i owoców w mydle, ani w żadnym środku dezynfekującym – to tylko może ci zaszkodzić i wywołać problemy żołądkowe. Lepiej, abyś wykorzystał te środki do umycia własnych rąk przed rozpoczęciem posiłku.

Owoce i warzywa. Nie ma dowodów na to, że COVID-19 rozprzestrzenia się poprzez spożywanie lub dotykanie surowych owoców lub warzyw. Pamiętaj jednak aby podczas ich przygotowania do spożycia, dokładnie umyć je pod bieżącą wodą. Aby dodatkowo zmniejszyć ryzyko przeniesienia COVID-10 na świeżą żywność możesz przechowywać nieopakowane owoce i warzywa z dala od pakowanych produktów, takich jak jogurty, sery itp. Również robiąc zakupy, możesz pakować owoce i warzywa będąc w jednorazowych rękawiczkach.

Czas na gotowanie. Gotowanie okazuje się pomocną bronią w walce z COVID-19. Temperatura gotowania wynosząca co najmniej 74°C, skutecznie dezaktywuje COVID-19, podobnie jak i inne drobnoustroje potencjalnie występujące w żywności.

Podczas posiłku. Obecnie brakuje dowodów na to, że COVID-19 może być przenoszony przez pożywienie, jeśli jest ono przygotowane przez zarażone osoby.

Faktycznie, wirus rozprzestrzenia poprzez krople oddechowe wytwarzane przez chorego, nie jest to jednak jasne w przypadku dotyku. Zważywszy, że osoba ma bliski kontakt z żywnością, istnieje teoretyczne ryzyko, że osoba zarażona COVID-19 może rozprzestrzeniać wirusa poprzez bezpośrednie dotykanie jedzenia rękami. Dla bezpieczeństwa swojego i twoich bliskich, jeśli podejrzewasz, że możesz być nosicielem wirusa COVID-19, unikaj udziału w przygotowaniu posiłków dla innych. 

Przy przygotowaniu żywności, warto pamiętać, aby przestrzegać podstawowych zasad higieny. Nawet będąc w domu, warto pamiętać o myciu rąk mydłem i ciepłą wodą, szczególnie:

  • przed, w trakcie i po przygotowaniu posiłków,
  • po pracy z surową żywnością,
  • przed jedzeniem,
  • po skorzystaniu z toalety,
  • po zabawie ze zwierzętami domowymi,
  • po zmianie pieluch,
  • po kontakcie z dłońmi lub twarzą dziecka.

Przechowywanie żywności a koronawirus

Przechowywanie żywności – mrożenie. Bazując na najnowszej wiedzy opublikowanej przez CDC, nie ma pewności czy COVID-19 może przetrwać w niskich temperaturach lodówki lub zamrażarki.

Czas na zmywanie. Podobnie jak w przypadku użycia mydła do zmywania, płyn do mycia naczyń i detergenty do zmywarek podobnie skutecznie unieszkodliwiają wirusa. W szczególności mycie i suszenie naczyń w zmywarce do naczyń w temperaturze 60°C lub wyższej skutecznie eliminuje wszelkie ryzyko.

Na chwilę obecną ma dowodów na to, że COVID-19 jest przenoszony przez produkty spożywcze. Największe ryzyko zarażaniem, w przypadku żywności, to przebywanie w pobliżu innych osób w sklepie spożywczym podczas robienia zakupów.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.