Badania SGGW potwierdzają antyrakowe właściwości ekologicznych soków kwaszonych


Wartość odżywczą i prozdrowotną zakwaszanych soków Bio Food z kapusty białej i buraka ćwikłowego przebadano w 2010 roku w Zakładzie Żywności Ekologicznej SGGW. Wyniki wskazują na wiele cennych właściwości zawartych w tych produktach.

Warto sięgać po kwaszone soki EKO

Jak piszą w komunikacie profesor Ewa Rembiałkowska oraz dr inż. Renata Kazimierczak: Wyniki z roku 2012 wskazują, że zawartość cennych ze zdrowotnego punktu widzenia związków bioaktywnych (kwasów fenolowych, flawonoidów) była istotnie wyższa w ekologicznym soku zakwaszanym z białej kapusty w porównaniu z produktem konwencjonalnym. Także zawartość suchej masy była najwyższa w soku produkcji Bio Food. W przypadku zakwaszanych soków z buraka ćwikłowego nie stwierdzono istotnych różnic jakościowych pomiędzy sokiem ekologicznym a konwencjonalnym, ale widoczna była tendencja na korzyść soku ekologicznego w przypadku zawartości suchej masy i D-glikozydu kwercetyny.

Przeczytaj naszą relację z Natura Food 2011: Natura Food 2011 za nami…

Właściwości antynowotworowe ekologicznych soków kwaszonych

W 2011 roku wykonane zostały nowatorskie badania przeciwnowotworowego działania ekstraktów przygotowanych z zakwaszanych soków ekologicznych BioFood. Do badania potencjału przeciwnowotworowego ekstraktów z soków z kwaszonych warzyw użyto komórek linii AGS (linia komórek nabłonkowych raka żołądka). Badano procesy proliferacji i apoptozy, a także nerkozy komórek. Ekstrakty z ekologicznych kwaszonych soków z buraka i kapusty wywołują śmierć komórek nowotworowych w porównaniu z podobną hodowlą kontrolną bez ekstraktu, co oznacza, że soki te mogą być zatem stosowane jako środki prozdrowotne w profilaktyce nowotworowej żołądka.

 

Jak powstają ekologiczne soki kwaszone?


– Soki kwaszone uzyskuje się w ten sposób, że kwasi się warzywa, np. sok z buraków uzyskuje się poprzez bezpośrednie tłoczenie soku z buraków kwaszonych z czosnkiem oraz pasteryzację. Co ciekawe i ważne w środowisku kwaśnym sole mineralne obecne w warzywach są lepiej przyswajalne. Przy przetwórstwie niezwykle ważna jest odpowiednia obróbka wstępna surowca, tak aby nie stracił swoich cennych właściwości odżywczych  – tłumaczył Tadeusz Szynkiewicz – współzałożyciel firmy Bio Food, uczestnikom zorganizowanego przez redakcję Biokuriera seminarium „Jak powstaje BIO?”.

Sok tłoczony lepszy niż z koncentratu

–Bardzo ważne jest by wybierać soki tłoczone (zarówno warzywne jak i owocowe). Wartości odżywcze koncentratu i soku, z którego się go robi są różne na niekorzyść koncentratu. Koncentrat jest łatwy w produkcji, transporcie etc, ale nigdy sok z koncentratu nie dorówna sokom tłoczonym – podkreślał Tadeusz Szynkiewicz w trakcie prezentacji Dlaczego warto spróbować eko soków?Jak wytwarza się ekologiczne soki? Na co zwracać uwagę, gdy kupujemy sok? Co oznacza napis 100% na opakowaniu?.

 

Uczestnicy seminarium otrzymali także specjalnie przygotowane informacje dotyczące wyników badań przeprowadzonych przez naukowców ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Badania te będą kontynuowane w następnych latach.

W trakcie targów Natura Food sok ekologiczny z buraka kwaszonego BioFood otrzymał wraz z ekologicznym miodem nektarowym EKOJOTER Złoty Medal Targów Natura Food.  Przeczytaj więcej na ten temat: Sok z buraka kwaszonego BioFood i Miód nektarowy EKOJOTER ze Złotymi Medalami Natura Food 2011

 

Chcesz być na bieżąco z BIO? Zapisz się na nasz newsletter (u dołu po lewej stronie)
lub sprawdź nasze profile na portalach społecznościowych Facebook i Twitter!     


Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!



Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym