Mało znane przyprawy nadal pozostają dla nas egzotyczne. Są jednak dostępne na wyciągniecie ręki, więc z ciekawości po nie sięgamy. Eksperymentujemy, łączymy smaki i tworzymy niepowtarzalne kompozycje. Bonus? Zindywidualizowane dania, które są charakterystyczne tylko dla naszej domowej kuchni.
Harrisa
To nic innego jak ostra, używana w Tunezji i Libii pasta wytwarzana z papryki chili i czosnku, często też z kolendrą, kminkiem zwyczajnym i kminem rzymskim oraz z dodatkiem nierafinowanej oliwy lub dobrego oleju (w warunkach polskich: rzepakowego). Może także zawierać pomidory. Jest to tradycyjny dodatek do potraw kuchni tunezyjskiej i innych krajów Maghrebu.
Harissa sprzedawana jest przeważnie w tubkach i puszkach, ale też w młynkach i torebkach. Używana jest głównie jako dodatek do kuskusu, makaronów, kanapek i zup. Ostrość harissy maleje wraz z ilością oliwy, której się do niej dodaje. Arabowie w ten sposób regulują pikantność przyrządzanych przez siebie potraw. Ma to związek z faktem, że odpowiadająca za ostrość papryczek chilli kapsaicyna jest rozpuszczalna w tłuszczach.
Garam masala
Jest to odmiana masali, mieszanka zmielonych przypraw słodkich, stanowiąca nieodzowny element wedyjskiej sztuki kulinarnej. W skład garam masali najczęściej wchodzą:
- kmin rzymski,
- kolendra,
- pieprz czarny,
- kardamon,
- w niewielkiej ilości: liść laurowy, goździki, cynamon, pieprz cayenne, gałka muszkatołowa.
Najpierw część (nie dotyczy m.in. gałki muszkatołowej) potrzebnych przypraw się praży, następnie wszystkie (prażone osobno) drobno mieli. Mieszanki tej używa się pod koniec gotowania, a czasem tuż przed podaniem przygotowanych potraw.
Sól wędzona
To kryształki soli z Morza Martwego, wędzone drewnem bukowym na zimno, zgodnie z długowieczną duńską tradycją, stosowaną pierwotnie przez Wikingów. Sól wędzona ma bardzo charakterystyczny pikantno-korzenny smak i może być wykorzystywana do wszelakich potraw: grillowanych steków, ryb, makaronów, zup, omletów, z grillowanymi warzywami i pieczonymi ziemniakami oraz serów białych i sosów.
Szczypta duńskiej soli wędzonej jest idealna do wędzonego łososia, pstrąga, śledzia, nadając im charakterystyczny dymny aromat. Idealna dla wegan i wegetarian, którzy nie chcą rezygnować z wędzonego aromatu.
Pandan użyteczny
Rośnie w południowej Azji. Włókna liści tej rośliny wykorzystuje się do wyrobu mat i worków. Oprócz tego liści pandanu używa się jako przyprawy w kuchni malajskiej, tajlandzkiej i indonezyjskiej. Do potraw można dodawać liście suszone, surowe lub ugotowane w specjalnym syropie. Stosuje się je do ryżu oraz puddingów.
Liście pandanu barwią żywność na zielono. W Indiach, kraju chyba największej ilości przypraw na świecie, do aromatyzowania dań mięsnych oraz pilawu stosuje się esencję otrzymaną z kwiatów pandanu. Nosi ona nazwę esencja kewra. Ma delikatny, kwiatowy aromat i smak.
Antypka
To niskie drzewo, które rośnie w Europie oraz w zachodniej i środkowej Azji. Drzewo osiąga od 3 do 10 metrów wysokości. Jego dojrzałe owoce są czarne, wewnątrz jasne. W pestkach antypki są małe, beżowe, owalne nasiona. Nasiona te suszy się i mieli, a potem używa jako przyprawy do chleba i wyrobów cukierniczych. Jest ona popularna w Turcji i na Bliskim Wschodzie. Nasiona z pestek antypki są bardzo miękkie i mają gorzki, orzechowy smak. Na Bliskim Wschodzie są one sprzedawane zmielone lub w całości, do samodzielnego przetworzenia.