Dystrybutor i producent żywności ekologicznej Bio Planet w lipcu 2017 przeprowadził modernizację, dzięki której oddzielone zostało pakowanie alergenów od nie alergenów. Prawidłowe wyniki badań potwierdzają, że operacja zakończyła się powodzeniem.
W ostatnim czasie firma Bio Planet przeprowadziła serię badań na obecność glutenu w produktach naturalnie bezglutenowych, które zostały spakowane już po modernizacji zakładu. Analizy wykonane były w zewnętrznym laboratorium Hamilton.
Wyniki są prawidłowe – w żadnym z badanych produktów nie wykryto obecności glutenu, w związku z czym nie doszło do kontaminacji tym alergenem.
Wśród przebadanych produktów znalazły się m.in.: len, kasza jaglana, daktyle, ciecierzyca.
Przykładowe wyniki badań obejrzeć można na stronie: https://bioplanet.pl/badania
Wykluczenie ryzyka występowania alergenów w produktach ma kluczowe znaczenie dla konsumentów borykających się z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. W ekstremalnych przypadkach, spożycie produktów zawierających śladowe ilości alergenów (np. orzechów) może doprowadzić nawet do śmierci.
Prawidłowe wyniki badań pozwalają na usunięcie z naturalnie bezglutenowych produktów ostrzeżeń na temat śladowych ilości glutenu. Takie ostrzeżenie musi pojawiać się na etykietach produktów zawsze, gdy są konfekcjonowane lub przechowywane razem z produktami glutenowymi. W takim wypadku nie ma praktycznej możliwości uchronienia ich przed „skażeniem” glutenem.
Czytaj więcej na temat: Bio Planet w Biokurierze