Teraz czytasz...
Ekologiczne mięso bez azotynów i azotanów. Rusza linia produkcyjna

Ekologiczne mięso bez azotynów i azotanów. Rusza linia produkcyjna

Avatar photo

Przetwory mięsne, w których dodatek azotanów i azotynów zastąpiony będzie serwatką kwasową z mleka krowiego – na Podkarpaciu ruszyła nowa linia produkcyjna.

O tym, że takie rozwiązanie jest możliwe pisaliśmy już ok. 10 lat temu w informacji na temat badań naukowych dotyczących rolnictwa i przetwórstwa ekologicznego: Naukowcy: Eko przetwórstwo mięsa bez dodatku azotanów, azotynów jest możliwe

– Najważniejsze jest wdrożenie w naszym zakładzie nowej technologii produkcji wyrobów mięsnych z wykorzystaniem serwatki. Dzięki temu wędliny są tu wytwarzane bez dodatku azotynów i azotanów, przez co udało się nam wyeliminować te konserwanty, które wywierają negatywny wpływ na zdrowia człowieka – podkreśla Paweł Krajmas, dyrektor Zakładu Mięsnego Jasiołka w Dukli.

Wiecej na temat wpływu azotanów i azotynów na zdrowie 

– W powszechnym odczucie bakterie z zakładu powinny być eliminowane na wszelkie sposoby, jednak tu stosowane są pożyteczne i mają prozdrowotny wpływ na organizm konsumenta, a smak wędlin wcale na tym nie traci. Dlatego gratuluję właścicielom i pracownikom „Jasiołki” sukcesu wdrożenia tej technologii. Jesteście przykładem, że współpraca biznesu z nauką się opłaca – dodał profesor Zbigniew Dolatowski z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie.

Koszt projektu wyniósł 12,7 mln zł. Technologia pozwala na produkcję w Zakładach Mięsnych Jasiołka trzech grup wyrobów:

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.