Teraz czytasz...
Ziarnista, mielona, bezkofeinowa – która kawa jest najzdrowsza?
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Ziarnista, mielona, bezkofeinowa – która kawa jest najzdrowsza?

ziarna kawy

Wiele osób wciąż zastanawia się, jaki rodzaj kawy jest najkorzystniejszy dla zdrowia, a który może organizmowi szkodzić. Wpływ kawy na zdrowie zależy od indywidualnych cech, takich jak stan zdrowia. Należy jednak wiedzieć, że wiele specjalistów podkreśla, że wpływ mają także właściwości samej kawy oraz sposoby jej przygotowania. Dowiedz się, jaka kawa – ziarnista, mielona czy bezkofeinowa – jest najzdrowsza.

Czy kawa jest zdrowa?

Przez wiele lat naukowcy badali wpływ kawy na życie człowieka. Obecnie najbardziej uznawaną teorią jest ta, która mówi, że picie napoju pobudzającego niesie za sobą wiele korzyści. Trzeba jednak wiedzieć, że jest to zależne od kwestii takich, jak spożywana dzienna liczba filiżanek, rodzaj wykorzystywanej mieszanki oraz sposób jej parzenia.

Podkreśla się, że najlepszym rozwiązaniem dla zdrowia jest całkowite wyeliminowanie cukru z diety, w tym również jako dodatku smakowego do kawy. Przesłanki wskazują, że nadmierna konsumpcja sacharozy jest składowana przez organizm w postaci tkanki tłuszczowej, a jej nadmiar jest związany z ryzykiem wystąpienia różnych chorób, takich jak cukrzyca. Dobrze więc zrezygnować z nadmiaru syropów smakowych, cukrów i innych substancji mających za zadanie polepszać smak wywaru.

Najzdrowsza kawa to bowiem ta, która spożywana jest bez żadnych dodatków, a więc klasyczna czarna esencja.

Kawa ziarnista, mielona czy bezkofeinowa?

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów mieszanek z kawą, a najczęściej spotkać można się z produktami takimi jak:

Na samym początku warto wspomnieć, że jeśli wybiera się produkty wysokiej jakości, pochodzące od znanych i cenionych producentów, to różnice są niewielkie. Dla tych, którzy chcą zadbać o stan swojego zdrowia jeszcze bardziej, mogą być jednak znaczące.

Kawa ziarnista

Kawa ziarnista uznawana jest za najzdrowszą propozycję, z jaką mogą spotkać się miłośnicy pobudzających napojów. Świeże ziarna, zmielone tuż przed ich zaparzeniem są również gwarancją uzyskania najbardziej wyrazistego smaku i aromatu. Należy jednak wiedzieć, że na jakość kawy ziarnistej, a co za tym idzie, jej korzystność dla zdrowia, wpływają także takie czynniki jak pochodzenie i sposób obróbki ziaren. Należy omijać mieszanki spopularyzowane, które najczęściej charakteryzują się różnego rodzaju defektami. 

Znacznie lepiej wybierać produkty dostępne w sklepach specjalistycznych, gdzie ziarna sprowadzane są od najlepszych producentów docenionych za jakość. 

Jednym z takich miejsc jest Cafe Silesia, gdzie zakupić można produkty oznaczone informacjami o pochodzeniu, uprawie, procesie przetworzenia ziaren, a także ich charakterystycznych cechach.

Kawa mielona

W przypadku kawy mielonej należy kierować się podobną zasadą, jak w przypadku produktów z pełnymi ziarnami. Najważniejsze, aby mieszanka kupiona była u dobrego producenta, który stawia na najwyższą jakość uprawy i obróbki. Trzeba natomiast mieć na uwadze, że zakup gotowych, zmielonych ziaren nie pozwala na wydobycie maksimum właściwości w trakcie przygotowywania esencji, tak jak dzieje się to w przypadku kawy ziarnistej.

Kawa bezkofeinowa

Nie ma wątpliwości co do tego, że kawa bezkofeinowa jest zdrowa. Co więcej, zyskuje ona coraz większe grono miłośników, ze względu na działanie zmniejszające nadciśnienie. Najczęściej produkty te wybierają osoby, które nie mają możliwości spożywania składnika, jakim jest kofeina. Są to między innymi kobiety w ciąży, osoby z nadciśnieniem czy ci, którzy zmagają się z niemożnością zasypiania. Oczywiście tak, jak w przypadku każdej innej mieszanki, najważniejszy w kontekście zdrowia, jest skład kawy bezkofeinowej.

Kawa rozpuszczalna

Kawa rozpuszczalna uznawana jest za niezdrową i szkodzącą organizmowi mieszankę. Jest to najczęściej wysuszony ekstrakt z kawy mielonej, który pozwala na całkowite rozpuszczenie się w wodzie.

Tak przygotowana czarna kawa składa się z około 900 różnych substancji, takich jak kofeina, kwasy organiczne, olejki eteryczne i związki fenolowe. Może ona natomiast wywierać zarówno korzystne, jak i niekorzystne działanie na organizm. Jednakże, jeśli jest spożywana umiarkowanie, to nie wywiera negatywnego wpływu na zdrowie i jest bezpieczna. Chcąc jednak zakupić najzdrowszą i jednocześnie najlepszą w smaku mieszankę – znacznie lepiej sięgnąć po kawę ziarnistą.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.