Teraz czytasz...
Jakie ciastka na diecie bezglutenowej?

Jakie ciastka na diecie bezglutenowej?

jakie ciastka na diecie bezglutenowej

Przejście na dietę bezglutenową może być sporym wyzwaniem. Zwłaszcza gdy zależy nam na znalezieniu smacznych przekąsek, dostosowanych do nowych ograniczeń żywieniowych. Na szczęście nawet na diecie bezglutenowej można cieszyć się małymi słodkościami. Dzięki postępom w dziedzinie żywności bezglutenowej, na sklepowych półkach dostępne są dziś smaczne i zdrowe alternatywy, które nie ustępują tradycyjnym wypiekom. Ciekawe propozycje ma do zaoferowania marka Frank&Oli.

Czym zastąpić gluten w ciastkach?

Podstawą dobrej diety bezglutenowej jest znajomość składników, które mogą zastąpić gluten zawarty w pszenicy, jęczmieniu i życie. Mąka ryżowa, owsiana, kokosowa, migdałowa czy z ciecierzycy to tylko niektóre z możliwości, które mogą stanowić bazę do wypieku ciastek.

Na rynku pojawiło się w ostatnich latach wiele ciekawych propozycji wypieków bazujących na tych produktach, np. ciastka owsiane bezglutenowe czy kokosowe ciastka bez glutenu i laktozy. Dostępne są zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i online. Jeśli decydujemy się na zakup gotowych przekąsek, istotne jest zwrócenie uwagi na certyfikaty i oznaczenia, które gwarantują, że produkt jest w pełni bezpieczny dla osób z nietolerancją glutenu.

Domowe wypieki – przyjemność i kontrola

W sieci można znaleźć mnóstwo przepisów na ciastka bez glutenu, od klasycznych ciasteczek z czekoladą po innowacyjne połączenia, jak quinoi i jagody goji. Samodzielne pieczenie nie tylko pozwala dostosować przepisy do indywidualnych upodobań smakowych, ale też daje pewność, że wszystkie składniki są bezpieczne i wolne od glutenu.

Piekąc ciastka w domu, mamy więc pełną kontrolę nad tym, co jemy. Nie każdy ma jednak czas i umiejętności niezbędne do samodzielnego pieczenia. Naprzeciw potrzebom takich osób wychodzi marka Frank&Oli, oferująca zdrowe ciastka w wielu smakach dla osób na diecie bezglutenowej.

Ciastka Frank&Oli – wygoda i różnorodność

Wybierając gotowe wypieki, ważne jest, aby szukać produktów od zaufanych producentów, którzy specjalizują się w żywności bezglutenowej. Takie ciastka często zawierają nie tylko składniki, zastępujące gluten, ale też wartości odżywcze, w tym błonnik, witaminy czy białko roślinne. Najlepszym wyborem będą ciastka bezglutenowe bez cukru.

Marka Frank&Oli oferuje ciastka przygotowane ze starannie wyselekcjonowanych składników. Obfitują one w błonnik pokarmowy, naturalne minerały i witaminy. Co ważne, wypieki tej marki nie zawierają oleju palmowego, syropu glukozowo-fruktozowego, sztucznych barwników ani konserwantów. Frank&Oli przyznaje na swojej stronie, że stawia na nowatorski, ale prosty skład. Dzięki temu wszystkie ciastka z oferty są w pełni naturalne, co wyraźnie przekłada się na smak produktów.

Ciastka bez glutenu od Frank&Oli

W ofercie Frank&Oli znajdziemy dwie kategorie przekąsek: ciastka oraz ciasteczka miękkie. Wśród ciastek dostępne są chrupiące bez dodatku cukru, ciastka z serii klasycznej oraz mini ciasteczka. Wśród ciasteczek miękkich znajdziemy pięć kategorii, dostosowanych do konkretnych potrzeb żywieniowych i preferencji (keto, peanut butter, protein series, seria klasyczna i seria sezonowa). Tak bogata oferta sprawia, że każdy znajdzie w niej przekąskę, która odpowiada jego kubkom smakowym. Szczególnym zainteresowaniem cieszą się poniższe przekąski.

  • VEGAN PROTEIN BROWNIE – to wegańskie ciastka bez glutenu z czekoladą, które dostarczają magnezu, błonnika i protein.
  • MARCHEWKOWE – to ciastka jaglane bezglutenowe z siemieniem lnianym i kardamonem.
  • KOKOSOWE – to miękkie ciastka kokosowe bezglutenowe, stanowiące połączenie kokosu, migdału i bezglutenowych płatków owsianych.

Ciastka bezglutenowe – gdzie kupić?

Przekąski Frank&Oli dostępne są zarówno stacjonarnie, jak i online. Można je dostać w takich sieciach handlowych jak: Dino, Żabka, Biedronka, Auchan, Carrefour, Selgros, Rossmann, Orlen, Lidl, Kaufland, Aldi, Hebe, BP, Delikatesy Centrum, Stokrotka i Netto. Produkty marki dostaniemy też w następujących sklepach internetowych: Allegro, Mybionic.pl, StraganZdrowia.pl, Emerkurysa.pl czy Sklep-zdrowia.eu.

Słodkie przekąski bez ograniczeń

Dzięki rosnącej świadomości na temat celiakii i nietolerancji glutenu wybór bezglutenowych propozycji słodkich przekąsek z roku na rok jest coraz większy. Niezależnie od tego, czy decydujesz się na domowe wypieki, czy na gotowe produkty, ważne jest, aby pamiętać, że dieta bezglutenowa nie musi oznaczać rezygnacji z drobnych przyjemności.

Ciastka bezglutenowe mogą być równie pyszne, co ich tradycyjne odpowiedniki, oferując jednocześnie bezpieczeństwo i komfort dla osób z nietolerancją glutenu. Ciesz się więc bezglutenowymi przekąskami bez obaw, szukając produktów z przekreślonym kłosem. Wybieraj takie marki, jak Frank&Oli – które stawiają na prosty i naturalny skład, bogactwo składników odżywczych i brak konserwantów.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.