22 polskie restauracje z rekomendacją Slow Food – lista

Podróżując po Polsce warto wybierać nieprzypadkowe miejsca, w których się posilamy. Slow Food stara się w tym pomóc przyznając rekomendacje lokalom, których menu wpisuje się w ideę ruchu. Publikujemy listę 22 polskich restauracji, które otrzymały rekomendację.

Jak czytamy na stronie ruchu „polecamy restauracje, w których delektować się można doskonałymi potrawami tradycyjnej polskiej kuchni jak i przysmakami z całego świata. Wybrane restauracje, po przejściu procedury weryfikacyjnej, zostają oznaczone znakiem Ślimaka i są promowane przez Slow Food Polska”

Oto lista restauracji, którą niedawno opublikowano na profilu facebookowym Slow Foodu

1. Restauracja Romantyczna (Wzgórza Dylewskie) – Łukasz Wojtas
2. Atelier Amaro (Warszawa) – Wojciech Modest Amaro
3. Hugo Restaurant (Poznań) – Dominik Narloch
4. Park Hotel (Szczecin) – Mariusz Siwak
5. Restauracja 99 (Warszawa) – Arkadiusz Janczarek
6. Solec 44 (Warszawa) – Aleksander Baron
7. Aruana (Serock, Hotel Narvil) – Witek Iwański
8. Gothic (Malbork) – Bogdan Gałązka
9. Dwór Sieraków (Kraków) – Janusz Fic
10. Restauracja Morellino (Brodnica, Hotel Głęboczek) – Marian Frankowski
11. Restauracja Inspiracja (Przyjaźń – Kaszuby, Pałac Kościeszy) – Rafał Kopicki
12. Restauracja Horyzont (Kołobrzeg, Hotel Aquarius) – Jacek Krakowiak
13. Restauracja Trzy Rybki (Krakow, Hotel Stary) – Krzysztof Żurek
14. Restauracja Wave (Sopot, Hotel Sheraton) – Krystian Szidel
15. Restauracja Dym na Wodzie (Ustka) – Rafał Niewiarowski
16. Restauracja Mercato (Gdańsk, Hotel Hilton) – Adam Woźniak
17. Restauracja Czarny Kos (Kaszuby) – Tomasz Ziółkowski
18. Restauracja Kaczka i Wino (Stronie Śląskie, pensjonat Villa Elise) – Agnieszka Kukin
19. Restauracja Destylarnia (Mierzęcin, Pałac Mierzęcin) – Dawid Łagowski
20. Restauracje Ed Red (Kraków) – Adam Chrząstowski
21. Restauracja Karczma Rzym (Bydgoszcz) – Michał Skrzypczak
22. Restauracja Kafe Zielony Niedźwiedź (Warszawa) – Sebastian Olma

Listę interesujących kulinarnych miejsc (a także potraw) dostarcza również żółty przewodnik Gault & Millau. Polecamy również eksplorowanie polskich szlaków kulinarnych, które staramy się przybliżać w ramach naszej inicjatywy “Smakiem po mapie”:

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

 

fot.: FreeImages.com/ Nelson Syozi

Brak postów do wyświetlenia