Żywność ekologiczna prosto z gospodarstwa: OdRolnika.pl

Bezpośrednia sprzedaż żywności ekologicznej to najważniejszy cel projektu “Odrolnika.pl”, który uruchomiła grupa rolników z Podkarpacia. Pierwsze dostawy już wkrótce trafią do Warszawy i Krakowa. Obejmować będą mleko, nabiał, warzywa, owoce i przetwory.

Dzięki sprzedaży bezpośredniej rolnik uzyskuje wyższą cenę za swój towar zaś konsument świeży produkt wiadomego pochodzenia za znacznie niższą cenę od tej jaką musiałby ponieść robiąc zakupy w tradycyjnym sklepie. Nabywaną w ramach projektu żywność można identyfikować nie tylko z danym rolnikiem, ale nawet polem, drzewem, czy zwierzęciem!? tłumaczy  Jan Czaja, inicjator projektu i jednocześnie właściciel gospodarstwa we wsi Rzuchowa (9 km na południowy zachód od Tarnowa).

W ramach projektu (adres strony internetowej: http://odrolnika.pl) sprzedaż będzie prowadzona w następujący sposób:

  • online (paczka od rolnika z dostawą do miasta),
  • sprzedaż wysyłkowa,
  • sklepy stacjonarne (ich działanie koordynowane będzie przez podkarpackie Lokalne Grupy Działania)
  • cykliczne jarmarki.

Sprzedaż bezpośrednia –  skąd pomysł?

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Skąd pomysł na taką inicjatywę? ? Klienci w mieście chcą otrzymywać od rolnika całą gamę produktów ? nie chcą oddzielnie zamawiać mleka, warzyw, mięsa etc. Nie zawsze jeden rolnik jest w stanie zaspokoić takie wymagania. Właśnie dlatego potrzebna jest współpraca ? tłumaczy Jan Czaja. W ramach OdRolnika.pl współpracuje już 5 gospodarstw (4 z certyfikatem ekologicznym i jedno oferujące wyroby tradycyjne). ? W planach mamy przygotowanie wspólnej etykiety z logo OdRolnika.pl. Będzie ona zamieszczana na wszystkich oferowanych przez nas produktach ? zapowiada Jan Czaja.

Dlaczego sprzedaż bezpośrednia?

Uznałem, że dla gospodarstw ekologicznych i  tych prowadzonych tradycyjnie, to bardzo dobre rozwiązanie. – mówi Jan Czaja. Dlaczego? Gdy sprzedawałem ekologiczne mleko, dowożąc je do sklepów ekologicznych w Krakowie otrzymywałem 2,20 zł (w cenie opakowanie 0,60 zł + etykieta 0,04 zł). To samo mleko po doliczeniu kosztów i marży sklepu, na półce kosztuje ok. 5 zł. W efekcie z powodu wysokiej ceny i braku nabywcy na cały dostarczony towar rolnik wraz z nową dostawą musi odbierać zwroty w wysokości ok. 30-40%. Po doliczeniu kosztu zużytej butelki, zepsutego mleka, kosztów transportu cena za 1 litr mleka wynosiła 0,90 zł (2,20 – 0,60 – 0,04 – 0,66zł = 0,90 zł.). Przy małej skali produkcji taka działalność jest nieopłacalna. W ramach projektu ?Od rolnika? cena ekologicznego mleka wynosić będzie 3zł. Rolnik więcej zarabia, a klient płaci mniej – wyjaśnia.

Jarmarki i kiermasze z żywnością ekologiczną

Jan Czaja zapowiada, że w ramach projektu w ciągu roku organizowane będą również tzw. “otwarte spotkania z rolnikami” w trakcie których można będzie degustować oferowane produkty, zasięgać informacji nt. ich upraw, zbioru, przetwarzania, a także uzyskać konkretne przepisy kulinarne.
Na łamach Biokuriera, na bieżąco będziemy informować o rozwoju inicjatywy OdRolnika.pl . Przy okazji zachęcamy także do udziału w innych inicjatywach związanych ze sprzedażą bezpośrednią produktów z gospodarstw ekologicznych: kiermaszy Otwarte Wrota, Jarmarków Św. Franciszka w Lublinie, Jarmarków Toruńskich oraz kiermaszy z żywnością ekologiczną we Wrocławiu. Aktualne terminy zamieszczane są w naszym kalendarzu.

Sprzedaż bezpośrednia produktów z gospodarstwa wiąże się z ideami lokalnej konsumpcji.

Już wkrótce na atenie kuchnia.TV będzie można obejrzeć dokument pt. “Autostradą na talerz” – porusza on temat żywnościokilometrów i dystansu jaki produkty żywnościowe muszą pokonać aby trafić na nasze talerze.

Zapraszamy także do przeczytania artykułu na temat korzyści jakie daje żywność ekologiczna kupowana lokalnie.

Karol Przybylak


Bądź na bieżąco – dołącz do nas na Facebook!

 

 

 

Brak postów do wyświetlenia