Zupa krem z marchwi z pieczonymi ziemniakami

Składniki:

 

• 5-6 większych marchewek
• 400 g chudej wieprzowiny
• 1 cebulka
• 1/2 selera
• ¼ pora
• 2 pietruszki
• sól, pieprz
• kilka ziarenek ziela angielskiego
• 3 liście laurowe
• kilka ziarenek czarnego pieprzu
• oliwa
• 2 łyżki masła
• 6 ziemniaków
• natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Na patelni podsmażamy na odrobinie oliwy pokrojoną w kostkę cebulkę, aż się zarumieni i dorzucamy pokrojone w cienkie plastry mięso. Smażymy mięso z każdej strony. Marchewkę i pozostałe warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dokładamy też dwa obrane ziemniaki. Do garnka wlewamy około 1,5 l wody i wrzucamy wszystkie warzywa oraz mięso z patelni, razem z podsmażoną cebulką i przyprawami. Gotujemy warzywa i mięso, aż zmiękną. Kiedy por zacznie się rozgotowywać, wyciągamy go i wyrzucamy.

Po ugotowaniu wyciągamy z zupy mięso na osobny talerz. Wyjmujemy też liście laurowe. Dodajemy 2 łyżeczki masła, w międzyczasie mieszamy, aż się roztopi. Pozostałe warzywa w garnku miksujemy blenderem, aż do uzyskania gładkiej masy. Nagrzewamy piekarnik do 200°C, obieramy pozostałe 4 ziemniaki, kroimy na drobną kosteczkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ziemniaki smarujemy oliwą za pomocą pędzla. Posypujemy gruboziarnistą solą. Na 20 minut przed podaniem zupy wkładamy ziemniaki do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200°C przez około 15-20 minut, aż się zarumienią. Zupę wylewamy na talerze, dokładamy ugotowaną wieprzowinę i chrupiące, pieczone ziemniaki. Na koniec posypujemy pokrojoną pietruszką.

W numerze 4/2016 Biokuriera znajdziecie również przepisy na: dżem marchewkowo – pomarańczowy, paszter warzywny i ciasto marchewkowe.

przepisy i zdjęcia: Agnieszka Neumueler
autorka bloga: lamiacucina-agnieszka.blogspot.com

Brak postów do wyświetlenia