Winogrona – właściwości zdrowotne owoców, skórki, pestek i… liści winorośli

Na świecie istnieje kilkadziesiąt odmian winogron – są odmiany hodowane typowo do produkcji wina, są takie które najlepiej smakują spożywane na surowo oraz takie z których wytwarza się rodzynki. Zdrowotne właściwości odnajdziemy nie tylko w owocach winorośli, ale także pestkach, skórkach, szypułkach i liściach.

Winogrona warto docenić nie tylko ze względu na ich smak, ale również wartości odżywcze i lecznicze. Miąższ owoców bogaty jest w błonnik, który reguluje pracę układu pokarmowego poprawiając trawienie. Ponadto obecne są łatwo przyswajalne węglowodany – glukoza i fruktoza będące źródłem energii dla komórek oraz kwasy owocowe (m.in. winowy, jabłkowy), które wykazują działanie moczopędne.

Winogrona zawierają drogocenne aminokwasy w tym, m.in. histydynę odpowiedzialną za syntezę białek, leucynę wzmacniającą włókna mięśniowe i glicynę poprawiającą pamięć i koncentrację. Dojrzałe owoce zawierają również duże ilości potasu, fosforu i wapnia – pierwiastków niezbędnych do prawidłowej pracy serca i układu kostnego. Znajdziemy w nich również żelazo – pierwiastek potrzebny osobom anemicznym oraz jod, regulujący pracę gruczołu jakim jest tarczyca.

W miąższu winogron jest także magnez i chlor, które wspomogą pracę systemu nerwowego oraz bor-szczególnie potrzebny kobietom w okresie menopauzy (pierwiastek, który pomaga wyrównać poziom estrogenów).

Czerwone i białe odmiany owoców bogate są w witaminy z grupy A, C i B oraz witaminę PP oraz miedź i cynk dlatego też spożywanie dużej ilości winogron przyczyni się do wzmocnienia odporności organizmu na wszelkie infekcje.

Cenne pestki, skórka i szypułki

Wartości odżywcze kryją się również w pestkach, skórce i szypułkach winogron. To w tych częściach owocu kryją się drogocenne polifenole, w tym najważniejszy resweratrol, którego największe ilości odnajdujemy w skórce. Związek ten wykazuje bardzo ważny wpływ na układ krążenia. Hamuje agregację płytek krwi, dzięki czemu zapobiega tworzeniu się niebezpiecznych zakrzepów, oraz zmniejsza wchłanianie „złego” cholesterolu LDL, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego m.in miażdżycy. Resweratrol pomaga w leczeniu otyłości (zwiększa spalanie tłuszczów) oraz działa wspomagająco w terapii nowotworów. Wykazuje działanie antyoksydacyjne przez co przeciwdziała starzeniu się organizmu, oraz działanie przeciwgrzybicze. Ekstrakt ze skórki winogron wykazuje silne działanie antybakteryjne.

W pestkach winogron znajdziemy naturalne garbniki – taniny, które działają ściągająco, przeciwzapalnie i rozkurczowo. Garbniki te uelastyczniają i uszczelniają ściany naczyń krwionośnych oraz pobudzają krążenie.

Z pestek winogrom można wreszcie tłoczyć olej bogaty w NNKT (nienasycone kwasy tłuszczowe) oraz fosfolipidy, w tym lecytynę, która wzmacnia układ nerwowy.

Lecznicze działanie liści winorośli

Działanie lecznicze wykazują również liście winorośli. Mają działanie przeciwzapalne i znacznie szybko przyśpieszają gojenie się ran. Wykazują również właściwości moczopędne i przeciwzakrzepowe. Możemy je zjadać na surowo lub w postaci kiszonej, znakomicie zastępują liście kapusty w naszych polskich gołąbkach.

Elżbieta Typek

Artykuł pochodzi z numeru 4/2016 drukowanej wersji Biokuriera.