Więcej polifenoli w ekologicznym ketchupie

Ketchup wytworzony z ekologicznych pomidorów zawiera więcej polifenoli niż jego konwencjonalny odpowiednik – to wniosek z  badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu w Barcelonie.

 

Według badań przeprowadzonych na barcelońskim uniwersytetcie, sposób uprawy pomidorów wpływa na poziom związków biologicznie czynnych i innych metabolitów, które znaleźć można w dostępnych na rynku ketchupach. Najwyraźniejszą różnicą pomiędzy ketchupem z ekologicznych pomidorów a ketchupem przygotowanym z warzyw pochodzacych z upraw konwencjonalnych jest poziom polifenoli. W eko ketchupie jest ich więcej.

 

Czym są polifenole?
To naturalnie występujące w roślinach związki o udowodnionym prozdrowotnym wpływie (wiele z nich wykazuje działanie antyutleniające, co pozwala zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka).  Obecność polifenoli pozwala także wspomagać prozdrowotne działanie innych substancji. Mają duże znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych i dolegliwości serca.

 

 

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Wyniki badań przeprowadzonych na ekologicznych ketchupach są podobne do rezultatów badań, opublikowanych na łamach pisma Food Chemistry. Autorzy tego artykułu zwrócili uwagę na wyższy poziom polifenoli w ekologicznym soku pomidorowym (w porównaniu do konwencjonalnego). Przeczytaj: Czy ekologiczny sok z pomidorów różni się od konwencjonalnego?

Chcesz wiedzieć więcej na temat ekologicznego ketchupu?
Przeczytaj także: Ketchup ekologiczny: zdrowy towarzysz mniej zdrowych potraw?

Poznaj więcej informacji (w j. angielskim) na temat badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu w Barcelonie:

Źródło: organic-market.info

Przepisy kulinarne pod hasłem pomidor bio na Biokurierze.

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!



Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym

Brak postów do wyświetlenia