Wege pasztet cukiniowo-kabaczkowy bio


Składniki: (BIO):

1 średniej wielkości kabaczek bio
1 średniej wielkości cukinia bio
2 małe cebule bio
łyżka tłuszczu kokosowego bio
kostka warzywna bez soli bio
1 szklanka bułki tartej bio
przyrawy bio: sól, pieprz (delej wg uznania)
2-3 jaja bio

 

Sposób przygotowania:

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

“Dyniowe” myjemy, pozbawiamy skóry (średniej wielkości młode kabaczki i cukinie nie muszą być pozbawiane wewnętrznych pestek), kroimy w kostkę, wrzucamy do wysokiego garnka i zalewamy taką ilością wody, aby zakryła pokrojone warzywa. Gotujemy na średnim ogniu przez ponad 20 minut (aż kostki zmiękną i dadzą się rozcierać widelcem). Uwaga – nadmiar wody usuwamy w trakcie gotowania, żeby nasz pasztet nie był zbyt rzadki.Cebule obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i dusimy na tłuszczu kokosowym do lekkiego zrumienienia – następnie wrzucamy do masy pasztetowej.

Dodajemy kostkę warzywną i przyprawy – odstawiamy do wystudzenia (w czasie gotowania można do masy warzywnej  dodać dwie młode, strate marchewki i natkę pietruszki – akurat nie miałam dostępnych w wersji bio, więc nie dodałam).Po wystudzeniu masy – wbijamy jajka, wsypujemy bułkę tartą, łączymy dobrze wszystkie składniki i całość masy wykładamy na blaszkę (wcześniej wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą).

Pieczemy ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni.

Pasztet można do kilku dni (4-5) przechowywać w lodówce. Smakuje dobrze zarówno na zimno, jak i na ciepło (można odgrzewać na patelni); dobrze rozsmarowuje się na chlebie; świetnie komponuje się z pomidorem lub małosolnym ogórkiem.

Polecam!
Autorka przepisu:Agnieszka Szeffler – Grudkowska


[Wróć do spisu Eko Śniadań] | [Wróć do spisu przepisów ]

 


Podziel się z nami przepisem kulinarnym z produktów ekologicznych! Nasz adres: redakcja@biokurier.pl

Co miesiąc losujemy nagrodę niespodziankę!


 

 

Brak postów do wyświetlenia