Razowe babeczki orkiszowe

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut + czas na rozmrożenie malin

CZAS PIECZENIA: 20-25 minut

TRUDNOŚĆ: ŁATWE

LICZBA BABECZEK: 12 szt. o średnicy 5 cm

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Składniki mokre

125 ml mleka ryżowo-migdałowego BIO lub orkiszowego
60 g margaryny bezmlecznej, stopionej
2 łyżki śmietany migdałowej BIO lub np. owsianej czy orkiszowej
150 g malin rozmrożonych
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z migdałów lub wanilii
polewa karobowa czyli niby-czekoladowa,

Składniki suche

200 g mąki orkiszowej, razowej typ 2000 BIO
1 płaska łyżka naturalnego proszku do pieczenia
100 g drobnego cukru

Sposób przygotowania:

Przygotować polewę karobową, przepis

Rozgrzać piekarnik do 180°C

W większej misce połączyć ze sobą mąkę, cukier, proszek do pieczenia

W drugiej mniejszej misce przygotować mleko, śmietanę, stopioną schłodzoną margarynę, rozmrożone maliny w temperaturze pokojowej, ekstrakt z migdałów, wymieszać

Wlać składniki mokre do suchych, dokładnie wymieszać całość do momentu ich połączenia się

Rozłożyć ciasto do 12 papilotek przygotowanych w zagłębieniach formy do muffinek

Piec przez ok. 20-25 minut do czasu gdy będą rumiane, można sprawdzić patyczkiem czy ładnie odchodzą od formy i czy jest on suchy

Przełożyć muffinki do wystygnięcia, najlepiej na drewnianą kratkę

Schłodzone babeczki polać wcześniej przygotowaną polewą karbową

Autorka przepisu:

Katarzyna Jankowska
[Wróć do spisu Eko Deserów] | [Wróć do spisu przepisów ]


Czy wiesz że…
Klikając na poniższe TAGI można uzyskać spis potraw z wykorzystaniem danego produktu oraz informacje na jego temat!

Brak postów do wyświetlenia