Gryczane ciasto czekoladowe [przepis]

Gryczane ciasto czekoladowe jest na swój sposób wyjątkowe. Mało w nim mąki, jedynie gryczana, za to mnóstwo czekolady. Jest bardzo wilgotne, bardzo czekoladowe i wyszukane.

Mąka gryczana nadaje ciastu orzechowo-czekoladowy posmak i wyjątkową teksturę. Można podać je z lodami lub polać sosem czekoladowym.

Bardzo ważne jest pilnowanie czasu pieczenia. Ciasto nie może być “wypieczone’” powinno być wilgotne i delikatnie niedopieczone (kończymy pieczenie, kiedy środek jest jeszcze miękki).

Jeśli nie lubimy mielonych migdałów możemy użyć mielonych orzechów laskowych, których smak świetnie komponuje się z orzechową nutą mąki gryczanej.

Jak przygotować gryczane ciasto czekoladowe?

  • Czas przygotowania: 20 minut
  • Czas pieczenia: 25-30 minut

Składniki na 8-12 porcji (forma o średnicy 20 cm)

  • 170 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
  • 120 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 4 duże jajka, osobno żółtka i białka
  • 80 g cukru białego
  • 80 g cukru brązowego
  • 80 ml jogurtu greckiego
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
  • 80 g mielonych migdałów lub orzechów laskowych
  • 40 g mąki gryczanej

Sposób przygotowania

W kąpieli wodnej (na mniejszym garnku umieszczonym na większym z wodą na dnie, dno mniejszego garnka nie może dotykać wody) rozpuść czekoladę z masłem na gładką masę, zestaw z ognia i przestudź.

W misce wymieszaj żółtka z cukrem brązowym, jogurtem, solą i wanilią, dodaj do rozpuszczonej czekolady. Wsyp mielone migdały i mąkę gryczaną, wymieszaj.

Osobno ubij białka ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec dodaj ostrożnie cukier biały i ubijaj jeszcze przez chwilę, aż piana będzie lśniąca i sztywna, a po wyjęciu końcówek miksera zostaną sztywne stożki. Wmieszaj 1/3 piany delikatnie do masy czekoladowej, kiedy się lekko rozluźni dodaj resztę i tylko lekko mieszając połącz z całością. Wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180°C przez 25-30 minut, aż wierzch będzie ścięty, ale środek lekko miękki. Daj mu 10 minut, a potem ostrożnie wyjmij z formy do wystygnięcia. Ciasto jest najlepsze następnego dnia.