Teraz czytasz...
Polski rynek żywności ekologicznej w liczbach
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Polski rynek żywności ekologicznej w liczbach

Ile warty jest polski rynek żywności ekologicznej? Ile specjalistycznych eko sklepów działa? Czy przybywa przetwórców i rolników? Najnowsze dane z różnych raportów i publikacji.

Artykuł jest systematycznie aktualizowany

Czym jest produkcja ekologiczna?

Zgodnie z definicją ustawową:  Produkcja ekologiczna jest ogólnym systemem zarządzania gospodarstwem i produkcji żywności, łączącym praktyki najkorzystniejsze dla środowiska i klimatu, wysoki stopień różnorodności biologicznej, ochronę zasobów naturalnych oraz stosowanie wysokich norm dotyczących dobrostanu zwierząt i produkcji, odpowiadających zapotrzebowaniu rosnącej liczby konsumentów na produkty wytwarzane przy użyciu naturalnych środków i procesów. Produkcja ekologiczna pełni zatem podwójną funkcję społeczną: z jednej strony w odpowiedzi na zapotrzebowanie konsumentów dostarcza na rynek produkty ekologiczne, a z drugiej strony dostarcza powszechnie dostępne dobra, przyczyniając się do ochrony środowiska i dobrostanu zwierząt, jak również do rozwoju obszarów wiejskich. Czytaj więcej w dziale: żywność ekologiczna – informacje

Liczba gospodarstw ekologicznych i ich powierzchnia w Polsce (najnowsze dostępne dane)

31 grudnia 2022 roku w Polsce działało 22 882 producentów ekologicznych z certyfikatem.  Wśród nich zdecydowaną większość stanowią rolnicy (21 187 gospodarstw rolnych).

554 631,7 tyle zajmowała ostatniego dnia 2022 r całkowita powierzchnia certyfikowanych gospodarstw ekologicznych. W stosunku do roku 2021 odnotowano wzrost o 6%. 

Zaprezentowane powyżej dane pochodzą z Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2021-2022, który opublikowała Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów – Rolno spożywczych. Cały dokument można pobrać w formacie PDF.

Przetwórstwo ekologiczne w Polsce

W 2012 roku w Polsce działało 760 przetwórni z certyfikatem ekologicznym. Najczęściej zajmują się one przetwórstwem:

  • napojów
  • dań gotowych
  • przypraw
  • kakao i czekolady
  • wyrobów cukierniczych

Eko sklepy i handel żywnością eko

Według informacji udostępnianych przez hurtownie i dystrybutorów żywności ekologicznej w Polsce działa aktualnie około 700 sklepów specjalizujących się w sprzedaży żywności ekologicznej bądź tzw. „zdrowej żywności” (nie lubimy tego terminu bo jest niejednoznaczny, ale on wciąż funkcjonuje…). Wśród sklepów specjalistycznych panuje duża rotacja – przybywają nowe, ale podobna ich liczba znika z rynku.

Zobacz także

napoje energetyki w puszce

Z roku na rok rośnie znaczenie handlu żywnością ekologiczną w super i hiper -marketach oraz sklepach ogólnospożywczych.

Największa polska hurtownia żywności ekologicznej, Bio Planet zakończyła listopad 2022 ze sprzedażą na poziomie 23,8 mln złotych, co oznacza wzrost o 30% rok do roku. Optymistyczne dane dotyczą także 3 pierwszych kwartałów 2022 roku. Przychody narastająco wyniosły 186,6 mln zł i były o 26 % wyższe niż w III kwartałach 2022 roku, kiedy wynosiły 148,5 mln zł. Korzystne dla Bio Planet są prognozy dotyczące kursu złotego. Umocnienie naszej waluty pozwala hurtowni zaopatrywać się w wiele dystrybuowanych na polskim rynku produktów ekologicznych na korzystniejszych warunkach.

Terminy publikacji raportów okresowych Bio Planet w 2024 roku:

  • Raport roczny jednostkowy za 2023 rok – dnia 24 kwietnia 2024 r.
  • Raport kwartalny jednostkowy za I kwartał 2024 roku – dnia 24 maja 2024 r.
  • Raport jednostkowy za I półrocze 2024 roku – dnia 27 września 2024 r.
  • Raport kwartalny jednostkowy za III kwartał 2024 roku – dnia 22 listopada 2024 r.

Przeczytaj także: Europejski rynek żywności ekologicznej

Wartość polskiego rynku żywności ekologicznej

Wartość rynku jest bardzo zagadkowa ze względu na trudności w zbieraniu danych, ale szacuje się ją (w lipcu 2023) na 1,34 mld zł, co oznacza, że przeciętny polski konsument wydaje na żywność ekologiczną 3,67 zł w skali roku. Rynek żywności ekologicznej stanowi ok. 0,5% całego polskiego rynku spożywczego.

Najnowsze raporty dotyczące polskiego ekorynku

Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce
Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce

Tutaj znajdziesz Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2021-2022

 

 

 

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.