Polski rynek żywności ekologicznej w liczbach

Ile warty jest polski rynek żywności ekologicznej? Ile eko sklepów działa? Czy przybywa przetwórców i rolników? Na te pytania odpowiadaliśmy w trakcie konferencji prasowej Targów Bio Fach. Czas podzielić się informacjami również z Wami.

Liczba gospodarstw ekologicznych i ich powierzchnia

31 grudnia 2012 roku w Polsce działało 26,5 tys producentów ekologicznych z certyfikatem.  Wśród nich zdecydowaną większość stanowią rolnicy (25 944 gospodarstw rolnych). W stosunku do 2011 powierzchnia i liczba gospodarstw zwiększyła się o ok. 10%.

661 687 ha tyle zajmowała w 2012 r całkowita powierzchnia certyfikowanych gospodarstw ekologicznych. W okresie 2003 – 2012 powierzchnia ta wzrosła 11-krotnie i stanowi obecnie ok. 3,4% całej powierzchni użytkowanej rolniczo w Polsce.

Średnia wielkość eko gospodarstwa: 25,5 ha (średnia krajowa wynosi 10ha). Tutaj warto wtrącić, że średnią tą „podkręcają” bardzo duże gospodarstwa w woj. warmińsko – mazurskim oraz zachodniopomorskim. Niestety duża objętość tych gospodarstw nie zawsze przekłada się na dużą (lub jakąkolwiek produkcyjność).

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Jak wygląda struktura upraw w polskich gospodarstwach ekologicznych?

  • 54% – łąki i pastwiska
  • 21% – uprawy wieloletnie
  • 21% – zboża
  • Okopowe, białkowe, warzywa po 1%

Przetwórstwo ekologiczne w Polsce

W 2012 roku w Polsce działało 312 przetwórni z certyfikatem ekologicznym. W porównaniu z 2011 roku odnotowano wzrost o 42 podmioty. Rok 2011 był jednak pierwszym rokiem, w którym odnotowano spadek przetwórców. Odnotowano ich wówczas 270 (mniej niż w 2010 i 2009). Tempo rozwoju rynku żywności ekologicznej dobitnie potwierdza fakt, że w 2003 roku mieliśmy 22 przetwórców. Mimo dość dużej liczby przetwórni trudno oprzeć się wrażeniu, że na półkach eko sklepów wciąż przydałoby się więcej produktów „made in Poland”. Na pewno dużo jest w tym zakresie do zrobienia.

Eko sklepy

Według informacji udostępnianych przez hurtownie i dystrybutorów żywności ekologicznej w Polsce działa aktualnie około 500 sklepów specjalizujących się w sprzedaży żywności ekologicznej bądź tzw. „zdrowej żywności” (nie lubimy tego terminu bo jest niejednoznaczny, ale on wciąż funkcjonuje…). Wśród sklepów specjalistycznych panuje duża rotacja – przybywają nowe, ale podobna ich liczba znika z rynku.

Przyczyny? Jest ich kilka, wymienię dwie najważniejsze. Po pierwsze problemy wszystkich sklepów spożywczych, po drugie trudność wyzwania jakim dla wielu jest połączenie pasji do zdrowego odżywiania z właściwym prowadzeniem bardzo trudnego biznesu. Na polskim rynku mamy aktualnie dwie sieci detaliczne: Organic Farma Zdrowia (24 sklepy) i Żółty Cesarz (7 sklepów).

Żywność ekologiczna coraz łatwiej dostępna jest także w tradycyjnych sklepach spożywczych oraz delikatesach i supermarketach. Z dużych sieci liderami w tym zakresie są E. Leclerc, Alma, Piotr i Paweł.

Warszawa  – największy rynek eko żywności

Zdecydowanie największym rynkiem dla żywności ekologicznej jest Warszawa (ok 70 sklepów eko), ale jak zauważają eksperci przepaść pomiędzy stolicą a „resztą Polski” maleje.

Wartość polskiego rynku żywności ekologicznej

Wartość rynku jest bardzo zagadkowa ze względu na trudności w zbieraniu danych, ale szacuje się ją (w lipcu 2013) na 550-600 mln złotych.

W kolejnych dniach będziemy informować o sytuacji na innych europejskich rynkach.

Źródła: Ministerstwo Rolnictwa, WIJHARS, media
Oprac. Karol Przybylak

Brak postów do wyświetlenia