Pasty, antypasty, ajwary czyli mniej znane alternatywy dla tradycyjnych kanapek

Są ciekawym urozmaiceniem codziennego menu. Smakują niemal każdemu, a do tego są łatwe w przygotowaniu. Pasty, antypasty czy ajwary to ciekawa alternatywa dla tradycyjnie przygotowywanych kanapek.

Świadomość dotycząca jakości sprzedawanych w sklepach produktów nieustannie rośnie. Coraz częściej sprzeciwiamy się konserwantom i niezdrowym dodatkom, jakie zawierają się w kiełbasach, wędlinach czy nabiale. Nie chcemy płacić za niezdrową żywność, stąd poszerza się grono osób, które samodzielnie przyrządza produkty, jakie można położyć na kanapkę. Dzięki temu są one nie tylko pożywne, ale i kolorowe, co zwraca uwagę zwłaszcza najmłodszych. Temat past często powraca na początku roku szkolnego, gdy rodzice szukają pomysłu na drugie śniadanie dla swojej pociechy.

Pasty kanapkowe

Są one najczęściej kilkuskładnikowe, na polskich stołach królują zaś te bazujące na jajkach i rybie (najczęściej makreli). Przygotowuje się je bardzo szybko, a do tego nie są drogie. Można również dodawać do nich składniki, które wzmocnią odporność, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Ciekawą propozycją jest tu pasta z tartego sera żółtego z dodatkiem drobno posiekanego czosnku i pietruszki. Składniki można połączyć majonezem lub jogurtem typu greckiego. Z powodzeniem tak przygotowaną pastę można zaserwować dzieciom.

Pasty przygotowuje się ponadto z takich składników jak: awokado, słonecznik, kasza jaglana, dynia, fasola i wiele innych. Kreatywność kucharzy w tym zakresie jest zaskakująca. Połączenia różnych smaków mogą zatem stanowić ciekawą i inspirującą kulinarną ucztę.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Serbski ajwar na polskim stole

Wielu zwolenników ma również pasta warzywna wywodząca się z kuchni serbskiej określana mianem ajwar. Jej podstawowym składnikiem jest smażona słodka papryka i bakłażan, a całość wzbogaca się smakiem pomidorów, czosnku, octu winnego i przypraw. Na Bałkanach istnieje pogląd, że ilość przepisów na tradycyjny ajwar równa się ilości gospodyń, które ten przysmak przygotowują. Każdy ma bowiem swój własny sposób na jego idealny smak. Jedni wolą bardziej pikantny, inni cierpki. Podstawą jest tu klasyczne połączenie papryki i bakłażana (rzadziej cukinii), stanowiące przyjaźń smakową niczym włoskie pomidory i bazylia.

Nie warto ograniczać zastosowania ajwaru do kanapek, idealnie sprawdzi się również jako dodatek do makaronów. Z powodzeniem można podać go również jako sos do dań z grilla.

Ajwar dla zdrowia

Ajwar to nie tylko smaczna przekąska. To również bogactwo wielu cennych składników odżywczych. Bakłażan to bardzo dobre źródło błonnika, a do tego jest niskokaloryczny (bo w większości składa się z wody). Papryka z kolei to bogactwo polifenoli, beta-karotenu, witaminy C, potasu i wapnia.

Serbski przysmak z powodzeniem można przygotować w domu i zamknąć w słoiku jego wyjątkowy smak. Wiele osób przygotowuje go w ilościach porównywalnych do innych zapraw, by mieć do niego dostęp przez cały rok.

Pasty i antypasty – szybkie dania na przyjęcia

Pasty kanapkowe mogą być również serwowane na różnego rodzaju uroczystościach. Elegancko podane na małych kanapkach lub w tartinkach zapewne będą znikały ze stołu błyskawicznie.

Podobnie jak antypasty (antypasti), a więc przystawki, które swoją tradycją sięgają kuchni włoskiej. Ich siła to prostota, która wynika z kompozycji idealnie dobranych składników. Można je przygotować z pomidorów, oliwek, papryki, różnego rodzaju sałat, ale również sera czy owoców (np. moreli). Mają różną konsystencję i podawane są w różnych formach. Podaje się je przed głównym daniem, a więc antypasty nie mogą być zbyt sycące. Najbardziej popularne to bruschetta – grzanka z dodatkiem oliwy z oliwek i czosnku podana z drobno pokrojonymi pomidorami, mozzarellą i bazylią, a także carpaccio (w wersji klasycznej to cienko pokrojone plastry wołowej szynki lub łososia z cytryną i oliwą).

W kuchni włoskiej królują również owoce morze, które stanowią doskonałą przystawkę. Popularnością cieszą się zwłaszcza takie antypasty jak: seppie ripiene (faszerowane kalmary), fritto misto di pesce (smażona w głębokim oleju kompozycja różnych owoców morza) oraz vongole in padella (duszone małże).

Paprykarz szczeciński – skarb PRL-u?

Pasty i antypasty w Polsce pojawiły się na masową skalę w chwili otwarcia granic i możliwości poznawania innych kultur, w tym kuchni całego świata. Pierwsze kroki w tym temacie polskie gospodynie stawiały, przygotowując pasty z typowo polskich i łatwo dostępnych składników, by później rozszerzyć je o egzotyczne owoce i przyprawy. Warto jednak wiedzieć, że w Polsce w latach 70. XX w Polsce pojawiła się czerwona puszka, którą swoją zawartością podbiła serca wielu ludzi. Mowa o paprykarzu szczecińskim, o którym dzisiaj można powiedzieć, że swoim składem przywodzi na myśl kanapkowe pasty. I choć w latach 80. stanowił raczej zwierciadło, w którym odbijał się kryzys gospodarczy (do paprykarza dodawano łuski, płetwy, ości, a sama puszka stanowiła podstawowy element jadłospisu studentów), to dzisiaj wpisany jest na listę produktów tradycyjnych.

Popularność past i przystawek

Ilość przepisów i receptur na sprawdzone pasty kanapkowe jest ogromna. Świadczy to nie tylko o ich popularności, ale i wyjątkowej kreatywności osób je przyrządzających. Sekret past i antypast tkwi bowiem w ich prostocie i doborze świeżych składników. To również sposób na urozmaicenie diety i dodanie do niej tego, z czego nasz organizm będzie czerpał wiele korzyści.

O antypastach z kolei warto sobie przypomnieć, gdy organizując rodzinną uroczystość nie będziemy wiedzieli, czym poczęstować gości. Przystawki wykonane z niezwykle prostych i łatwo dostępnych składników będą niebanalną potrawą, która podsyci apetyt. Dobrze jest zwrócić się ku potrawom lekkim, aromatycznym, a przy tym będącym kulinarną wycieczką na nieznane dotychczas tereny niemal całego świata.

Agnieszka Gotówka

Brak postów do wyświetlenia