O zdrowotnych właściwościach serwatki

 wiele lat pozostałość po wyrobie sera, czyli serwatka była uznana za coś zbędnego, czyli odpad. Od kilku lat zainteresowano się jej wykorzystaniem, bo – jak się okazuje – może być ona cennym surowcem leczniczym.

 

Nowe badania naukowe dowiodły, że bioaktywne składniki białek serwatkowych mogą mieć zastosowanie w profilaktyce zdrowotnej oraz w medycynie. Mogą leczyć nadciśnienie, działają antywirusowo i antybakteryjnie w przewodzie pokarmowym, wzmacniają śluzówkę żołądka, są pomocne z walce ze stresem, wykazują aktywność antygrzybiczną, a nawet hamują rozmnażanie rozwój komórek nowotworowych.

Białka serwatkowe mogą też regulować wydzielanie insuliny, przez to służyć diabetykom w stabilizacji poziomu cukru.

 

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     
W medycynie ludowej od dawna serwatka ceniona była m.in.: jako lek na przypadłości żołądkowe czy do pielęgnacji skóry, zaś rolnicy dawali ją bydłu jako wartościową paszę białkową.

 

 

Możliwości zastosowania preparatów z serwatki jest bardzo dużo. Doświadczalnie wykorzystano preparat z białek serwatki jako środka służącego do gojenia się ran.

O nowych perspektywach wykorzystania tego produktu mlecznego pisze szerzej technolog żywności i żywienia dr inż. Dorota Kalicka, na łamach kwartalnika „Porady na zdrowie” (nr 20). Czasopismo dostępne jest w prenumeracie.

 

(kk)

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!



Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym

Brak postów do wyświetlenia