Mus czekoladowo-pomarańczowy ze skarmelizowaną skórką pomarańczy

Przepis na 2-3 porcje

Skarmelizowana skórka pomarańczy:

– skórka z połowy ekologicznej pomarańczy
– 2 łyżki cukru
– 1 łyżka soku z cytryny

Pomarańczę myjemy, parzymy i obieramy tak, aby powstały długie, cienkie paski skórki.
Skórkę zalewamy niewielką ilością wody i zagotowujemy, a następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą (czynność powtarzamy 3 razy).
Wsypujemy do garnka cukier i zalewamy sokiem z cytryny, mieszamy i zagotowujemy. Trzymając garnek na małym ogniu i mieszając czekamy aż cukier zacznie się karmelizować. Dodajemy skórkę pomarańczową i odstawiamy do przestygnięcia.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Składniki na mus:

– 1 szt. (ok.100 g) dobrej jakości gorzkiej czekolady (dla podkreślenia pomarańczowej nuty deseru użyłam czekolady ze skórką pomarańczową)
– 3 jajka
– 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z ekologicznej pomarańczy
– 1/2 szklanki cukru (u mnie trzcinowy, ale może być zwykły)
– 1 łyżka masła

Czekoladę siekamy na drobne kawałki.

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z połową cukru i sokiem z pomarańczy aż do uzyskania puszystej masy. Ustawiamy naczynie z masą nad kąpielą wodną i kontynuujemy ubijanie przez ok. 2-3 minuty. Następnie partiami dodajemy posiekaną czekoladę i masło. Ubijamy aż czekolada całkowicie się rozpuści i składniki połączą się w jednolitą masę. Zdejmujemy miskę z ognia.

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając drugą połowę cukru.

Powoli dodajemy białka do masy czekoladowej bardzo delikatnie mieszając. Gotowy mus przelewamy do pucharków i odstawiamy do lodówki na ok.3 godziny. Schłodzony deser dekorujemy uprzednio skarmelizowaną skórką.

Mus na aksamitną konsystencję i głęboko czekoladowy smak z wyczuwalną nutą pomarańczy. Kto spróbuje, ten się uzależni:-))

autorka przepisu: Monika

Przepis nadesłany w ramach konkursu: Skrzynka eko cytrusów za najlepszy przepis

Wróć do listy przepisów ] [wróc do spisu przepisów cytrusowych]

Brak postów do wyświetlenia