Składniki (na litr napoju):
imbir świeży (kłącze, około 3-4 cm, lub wedle smaku)
kwiat hibiskusa (1-2 sztuki)
pomarańcza ekologiczna ( 1-2 plastry ze skórką, mnie zdobyczna, sycylijska, odmiana moro, można pominąć)
goździki (2-3 sztuki)
suszone maliny (najlepiej domowe, garść)
lukrecja (szczypta)
Opcja druga:
imbir (jak wyżej)
cytryna eko ze skórką (kilka plastrów)
kardamon zielony (kilka rozgniecionych ziaren)
dowolny słód (jeśli jest taka potrzeba)
opcjonalnie suszona lipa (1 łyżka, działa napotnie!)
Sposób przygotowania:
Imbir umyj, obierz i zetrzyj na cieniutkie plasterki. Włóż do dzbanka, dodaj resztę składników i zalej wrzątkiem. Pozostaw pod przykryciem. Po zaparzeniu dodaj dowolny słód (z agawy, klonowy, miód lub ksylitol). Polecam picie herbatek bez dosładzania.
Przeczytaj także: Herbata
autorka przepisu: Iwona (smakoterapia.pl)