Bułeczki gryczane

składniki:

1 szklanka mąki gryczanej Bio
1 szklanka mąki pszennej graham lub razowej 1/2-1/3 szklanki mąki 550 (niekoniecznie)
1 szklanka bio mleka roślinnego (dowolne, może być sojowe, ryżowe,
migdałowe, słonecznikowe, sezamowe…. najlepiej zrobione samemu, przepis
poniżej)
4 łyżki bio oleju
1/4 kostki drożdży
odrobina cukru, szczypta soli
dowolne nasiona (słonecznik, mak, dynia, sezam)

 

Sposób przygotowania:

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

 Drożdże, odrobinę cukru, letnie mleko roślinne i łyżkę soli mieszamy razem w kubku. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut w ciepłe miejsce. W misce przesiewamy mąki. Podrośnięty zaczyn mieszamy w misce z 4 łyżkami oleju, mąką i szczyptą soli. Dodajemy dowolne nasiona i zagniatamy ciasto.

Ponieważ ciasto z mąką gryczaną prawie nie klei się do rąk, więc brak klejenia nie będzie dla nas wskazówką, że ciasto jest już wyrobione. Ja wyrabiam je po prostu około 10 minut. Następnie ciasto stawiamy w misce pod ściereczką do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Kiedy podwoi swoją objętość formujemy z niego niewielkie kuleczki, które posypujemy dowolnymi nasionami i układamy na blasze do pieczenia wysmarowanej tłuszczem. W piekarniku rozgrzanym do ok 40 stopni stawiamy bułeczki do ponownego wyrośnięcia, po czym zwiększamy temperaturę piekarnika do 180 stopni i pieczemy na złoty kolor.

Bułeczki zachowują świeżość przez kilka dni, jeśli przechowuje się je w torebce foliowej.

Można również dodać do ciasta trochę słodu, wówczas świeżość utrzyma się również bez torebki.

Sprawdź przepis na Domowy eko napój rośliny (mleczko)

autorka przepisu: Barbara Archita

 


Podziel się z nami przepisem kulinarnym z produktów ekologicznych! Nasz adres: redakcja@biokurier.pl

Co miesiąc losujemy nagrodę niespodziankę!


 

 

Brak postów do wyświetlenia