Amarantusowy murzynek

Największą wartość pokarmową mają produkty wytworzone z mieszanek zbóż i amarantusa,  dające możliwość szerszego stosowania szarłatu w przygotowywaniu domowych potraw. Modyfikacja ulubionych ciast poprzez wzbogacenie ich o mąkę z amarantusa, może być zbawienna dla zdrowia i dostarczyć wielu doświadczeń smakowych. Twój ulubiony murzynek może być  jednocześnie zdrowy i pyszny, warto więc spróbować małej modyfikacji i cieszyć się jego smakiem znacznie częściej.

Składniki:

1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki mąki z amarantusa
1 kostka margaryny
1 szklanka wody
2 szklanki cukru
4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jaja


 

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     


Sposób przygotowania
:

 

 

Wodę z margaryną, cukrem i kakao zagotować w rondelku, podzielić na dwie części. Po ostudzeniu do jednej z nich dodać mąkę, proszek do pieczenia i żółtka. Ubić pianę z białek. Wyrobić ciasto i delikatnie wymieszać z pianą z białek. Ciasto piec ok. 50 min. Pozostałą część masy kakaowej można wykorzystać jako polewę.

 

[Wróć do spisu Eko Deserów] | [Wróć do spisu przepisów ]


Czy wiesz że…
Klikając na poniższe TAGI można uzyskać spis potraw z wykorzystaniem danego produktu oraz informacje na jego temat!

Brak postów do wyświetlenia