Składniki:
1 szklanka mąki orkiszowej typ 1850 bio
1/2 szklanki mąki owsianej bio
150g masła bio
1 jajko bio
4 łyżki cukru palmowego bio
szczypta soli
2 łyżk jogurtu 1,5%tł. bio
słoik (ok. 400g) domowych konfitur z czarnej porzeczki bio (bądź zakupionych, bio)
bułka tarta bio do posypania blaszki
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier palmowy, dodajemy masło, szczyptę soli, jogurt i wbijamy jedno jajko i zagniatamy na jednolitą masę (jeśli ciasto będzie zbyt klejące, podsypujemy dodatkowo mąką orkiszową typ 750). Ciasto dzielimy na 3 części i wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Schłodzone kule ciasta rozwałkowujemy na cienkie placki (2 przeznaczamy na spód, 1 kroimy w cienkie pasy i wykładamy na ciasto posmarowane konfiturą).
Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180st.
Ciasto jest kruche, mało słodkie z nutą kwaskowości charakterystyczną dla czarnej porzeczki.
Smacznego!
[Wróć do spisu Eko Deserów] | [Wróć do spisu przepisów ]
Czy wiesz że…
Klikając na poniższe TAGI można uzyskać spis potraw z wykorzystaniem danego produktu oraz informacje na jego temat!