Teraz czytasz...
Pointe d’Or – ta odmiana bananów jest odporna na choroby grzybowe i nadaje się do rolnictwa ekologicznego
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Pointe d’Or – ta odmiana bananów jest odporna na choroby grzybowe i nadaje się do rolnictwa ekologicznego

Avatar photo
przejrzałe banany

Pointe d’Or to odmiana bananów wyhodowana przez francuskich naukowców we współpracy z rolnikami z Gwadelupy i Martiniki. Największym sukcesem jest uzyskanie odporności na grzyba o nazwie czarna sigatoka. W skali globalnej zagraża on uprawom bananów.  

Pierwsze partie bananów „Pointe d’Or” sprzedaje francuska sieć Carrefour, ale tylko w sklepach BIO w rejonie Ile de Fance. Owoce posiadają certyfikat rolnictwa ekologicznego. Uprawiane są bez wykorzystania syntetycznych środków chemicznych. Na razie plantacje zajmują jedynie 35 hektarów.

Jeżeli banany „Pointe d’Or” spotkają się z pozytywnym odbiorem konsumentów, dystrybucja z pewnością się poszerzy. Frédéric Salmon, jeden z rolników uprawiających banany Pointe d’Or uważa, że: Dzięki swojej naturalnej odporności, banany Pointe d’Or będą przyszłością w regionie Guadelupy i Martyniki.

Naturalną odporność na grzyba o nazwie czarna sigatoka udało się uzyskać metodą krzyżowania, bez wykorzystania nowoczesnych technik genetycznych. Powstaniu odmiany Pointe d’Or towarzyszyło przygotowanie wytycznych dotyczących uprawy i ochrony przed szkodnikami.

Problem grzyba czarna sigatoka jest bardzo poważny. Zagraża on uprawom bananów na całym świecie. Sprawia, że nawet jedna trzecia kosztów ponoszonych podczas uprawy bananów związanych jest z zakupem i wykorzystaniem środków grzybobójczych).

Naukowcy zwracają uwagę, że jedną z przyczyn intensywnego rozwoju chorób grzybowych jest globalna dominacja odmiany cavendish (w zasadzie cała globnalna produkcja przeznaczana na eksport to właśnie ta odmiana) na plantacjach bananowych.

Wśród przyczyn problemów wymienia się także zmiany klimatyczne, a co za tym idzie bardziej sprzyjający chorobom grzybowym mikroklimat na plantacjach – zwrócili na to uwagę m.in. naukowcy z Wielkiej Brytanii.

Więcej informacji: Francuski Instytut CIRAD

 

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.