Teraz czytasz...
Wakacyjny numer Biokuriera. O czym przeczytacie?

Wakacyjny numer Biokuriera. O czym przeczytacie?

Agnieszka Gotówka
okładka magazynu Biokurier

Wakacyjny numer Biokuriera właśnie opuścił drukarnię i już wkrótce trafi do najlepszych sklepów z żywnością ekologiczną oraz prosto do Waszych skrzynek pocztowych. W środku porcja rzetelnej wiedzy, inspirujących przepisów i praktycznych porad. Sprawdźcie, co tym razem dla Was przygotowaliśmy. 

Wakacyjny numer Biokuriera

W wakacyjnym numerze Biokuriera czekają na Was tematy dopasowane do letniego stylu życia. Na pierwszych stronach piszemy o napojach, które warto pić, gdy z nieba leje się żar. Wspólnie z Krzysztofem Leśniewskim, autorem książki „Napoje gazowane i niegazowane. 100 przepisów na orzeźwiające lemoniady, soki, nektary, wodę sodową, herbaty fermentowane i inne”, podpowiadamy, z jakich składników i w jaki sposób przygotować domowe napoje orzeźwiające.

Wracamy też do smaków dzieciństwa. Przywołujemy wspomnienia oranżad z lat 70. i 80. oraz kultowych napojów z czasów PRL-u. Sprawdzamy, co kryło się w ich składzie, za co je lubiliśmy, a także jak dziś odtworzyć ich smak w zdrowszej, domowej wersji.

W książce znajdziecie przepisy na domowe napoje na bazie świeżych owoców, ziół i naturalnych słodzików. Dzięki prostym instrukcjom krok po kroku przygotujecie orzeźwiające lemoniady czy napoje gazowane, oszczędzając przy tym pieniądze i ograniczając zużycie plastiku.

Tematem przewodnim tego numeru jest słonecznik. Przeczytacie kilka zdań na temat jego właściwości, więcej miejsca jednak poświęciliśmy mało znanym faktom na temat tej rośliny oraz ciekawostkom. Dzielimy się też przepisami na chleb słonecznikowy oraz probiotyczny, wegański „twarożek” na jego bazie.

→ Sprawdź przekąski na wakacyjny wyjazd

W najnowszym numerze nie zabrakło też miejsca dla śniadaniowych klasyków: piszemy o pastach, tych dobrze znanych i tych mniej oczywistych.

Artykuł dopełniają przepisy na pastę z pieczonych warzyw korzeniowych z ziarnami słonecznika oraz pastę odpornościową z białej fasoli z młodym czosnkiem.

W podróż z Biokurierem

W rubryce „Mamy w sieci” podpowiadamy, co warto spakować na wyjazd z dzieckiem, by podróż przebiegła spokojnie i bez zbędnego stresu. Sami jesteśmy rodzicami, więc łatwo nam było przygotować checklistę i wskazówki, dzięki którym wakacje z najmłodszymi będą naprawdę przyjemne.

A skoro o dzieciach mowa sprawdziliśmy, jaki jest najlepszy filtr przeciwsłoneczny dla dziecka. Wiemy, że jest ona szczególnie wrażliwa na działanie promieni UV, dlatego odpowiednia ochrona to podstawa. Tłumaczymy, na co zwrócić uwagę przy wyborze preparatu, jakie składniki są warte zaufania, a których lepiej unikać, by zapewnić dziecku skuteczną i bezpieczną ochronę przed słońcem.

Zobacz także
Obraz przedstawia miskę z majonezem, z olejem w dzbanku obok. Z tyłu widać cytrynę i dwa pęknięte jajka. Całość znajduje się na drewnianym stole.

Zebraliśmy również najnowsze informacje z rynku żywności ekologicznej. Przedstawiamy aktualne nowości produktowe, certyfikowane marki BIO oraz miejsca, w których można je znaleźć.

Biokuriera – jak zawsze – znajdziecie w najlepszych sklepach z ekologiczną żywnością. Wiemy jednak, że rozchodzi się szybko, dlatego jeśli chcecie mieć pewność, że trafi wprost do Waszej skrzynki, zachęcamy do prenumeraty indywidualnej. Za 60 zł otrzymacie pięć numerów pisma z gwarantowaną dostawą do domu (za pośrednictwem Poczty Polskiej).

Przypominamy też, że archiwalne wydania Biokuriera są dostępne online. Wystarczy kliknąć w zakładkę „Czytaj on-line” na naszej stronie.

Zaglądajcie do nas regularnie i śledźcie nasze profile na Facebooku i Instagramie 😊

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.