Teraz czytasz...
Musztarda z Dijon to nie wszystko, co oferuje Burgundia

Musztarda z Dijon to nie wszystko, co oferuje Burgundia

Avatar photo

Burgundia niemal wszystkim kojarzy się z zamkami i katedrami. Na jej terenie jest też całe mnóstwo winnic (ponad 31 000 ha), na których uprawia się głównie szczepy Pinot Noir i Chardonnay. To jednak niejedyne atrakcje tego regionu.

Burgundia, zlokalizowana w środkowo-wschodniej części Francji, swoją nazwę zawdzięcza Burgundom. Było to jedno z nordyckich plemion, które przyczyniło się do upadku Cesarstwa Rzymskiego. Wywodzili się z wyspy Bornholm.

https://biokurier.pl/relaks/eko-turystyka/alzacja-smakowity-region-francji/

Burgundia – kraina winem płynąca

Ten region Francji nie bez przyczyny kojarzony jest z winnicami. Zajmują one ponad 31 000 ha jego powierzchni. Uprawia się tam głównie szczepy Pinot Noir i Chardonnay.

Specyfiką Burgundii jest mnogość niewielkich, a niekiedy całkiem małych winnic znajdujących się przy wiejskich drogach oferujących swoje wyroby. Dzięki bardzo zróżnicowanym warunkom klimatycznym często zdarza się, że wino produkuje się z parceli o wielkości tylko 1 ha!

Wino Romanee Conti jest typowym tego przykładem. Winnica Domaine de la Romanée-Conti obejmuje niecałe 2 hektary, a produkowany w niej trunek uznawany jest za najdroższe wino świata. Produkcja jest skromna, bo winnicę opuszcza tylko 6 000 skrzynek wina rocznie, ale za to niezwykle dochodowa. Jedna butelka kosztuje nawet kilkanaście tysięcy złotych!

Co rzuca się w oczy w Burgundii, to znajdujące się w pobliżu winnic krzewy róży. Są dobrym i praktycznym „wykrywaczem” chorób winorośli. Otóż zaobserwowano, że te same grzyby najpierw atakują różane krzewy, a po kilku dniach dopiero przenoszą się na winorośla.

Burgundia słynie również z napoju zwanego Kir. Jest to mieszanka likieru z czarnej porzeczki i białego wina w proporcjach 1/5:4/5. Jego nazwa pochodzi od nazwiska burmistrza Dijon, Feliksa Kira, który wymyślił takie połączenie.

https://biokurier.pl/dom-i-ogrod/ogrod-ekologiczny/wiosna-w-ogrodzie-jakie-prace-wykonac/

Kuchnia winnego wybrzeża

Duża liczba winnic i częste używanie tego trunku nie tylko jako dodatku do posiłków, ale też jako składnika wielu dań sprawiły, że w Burgundii mówi się o kuchni „winnego wybrzeża” (Côte-d’Ori Saône-et-Loire). Bazuje ona na winie rzecz jasna, ale też na winogronach, wołowinie, jajkach i szynce. Ta ostatnia jest podstawą jambon persillé, zwaną nie tylko z powodu dodawania do niej pietruszki, szynką pietruszkową, ale też ze względu na jej wygląd – szynką marmurkową lub też szynką wielkanocną (gości na stołach właśnie w tym okresie). Są to kawałki wieprzowej szynki gotowane w bulionie z dodatkiem białego wina, gorczycy, natki pietruszki oraz tymianku, cebuli, czosnku i liścia laurowego. Na koniec zalewa się to wszystko naturalną żelatyną, co po stężeniu przypomina wytworny salceson z szynki. Wędlina często gości w domach w Dijon, Côte-d’Or i okolicach. Jest też produkowana na masową skalę.

Inną stosunkowo charakterystyczną potrawa tego regionu są jajka w czerwonym wine (Oeufs en meurette). Są to jajka gotowane „w koszulce” z sosem meurette przygotowanym z czerwonego wina z dodatkiem zasmażanego na maśle boczku, szalotki i grzybów. Całość podaje się z grzaną chleba czosnkowego.

Z kolei kurczak Gaston Gérarda (Poulet GastonGérard) to tradycyjne danie w Dijon. Nawiązuje do zastępcy burmistrza Dijon, Gaston Gérarda. W 1930 r. jego żona, przygotowując przyjęcia dla gości, podała kurczaka inaczej niż zazwyczaj, i to zupełnie przez przypadek! Legenda głosi, że do gotującego się mięsa, nie wiedzieć w jaki sposób, wpadł słoik z musztardą. Kobieta, by uratować potrawę, dodała do niej szklankę wina i śmietany. Danie zachwyciło gości! Dziś przyrządzane jest z papryką i tartym serem comté, a kurczaka podaje się z ziemniakami.

Innym popularnym daniem tego regionu jest wołowina po burgundzku (Boeuf Bourguignon). W rzeczywistości jest to wołowy gulasz. Przyjęło się, że jest to niedzielne danie, które dawniej było popularne na wsi w okresie świąt. Wołowinę (uprzednio namoczoną w winie) dusi się na małym ogniu w żeliwnym naczyniu, dodając stopniowo boczek, cebulę, marchewkę, zieloną fasolkę oraz grzyby. Danie w trakcie gotowania cały czas jest podlewane czerwonym winem.

Zobacz także
ekologiczny poradnik księżycowy 2025, Planer na Dobry Rok 2025

Burgundzkie sery

Banałem jest pisać, że Francja to kraina serów. Burgundia również ma się czym pochwalić w tym zakresie. Przykładem niech będzie soumaintrain – miękki ser z surowego lub pasteryzowanego krowiego mleka, którego nazwa pochodzi od wioski w departamencie Yonne. Charakteryzuje się lekko pomarszczoną, białą skórką, która czasem może być lekko pomarańczowa. Jego zawartość tłuszczu wynosi 45%. Ser sprzedawany jest w małych, okrągłych bochenkach wysokich na 12 cm, których grubość nie przekracza 3-4 cm, a waga kształtuje się na poziome 400 g. Soumaintrain w okresie dojrzewania przemywa się solanką co 2-3 dni. Stanowi ciekawy dodatek do białych, regionalnych win.

Cenionym serem jest też epoisses, szczycący się od 1991 r. oznaczeniem AOC, czyli kontrolowaną nazwą pochodzenia, a od 1996 r. chronioną nazwą pochodzenia. Jego nazwa pochodzi od wioski Époisses, a jego początki sięgają XVI w. Jest to ser wytwarzany z mleka krowiego, który charakteryzuje się miękką skórką, a jego waga nie przekracza 250 g. Ser epoisses zlicza się do serów chudych (zawiera 24% tłuszczu). Może go produkować 53 producentów rolnych. Najbardziej cenione są sery wyprodukowane od maja do listopada.

Burgundia na słodko

Popularnym deserem w Burgundii jest gougère z ciasta francuskiego w kształcie kulek z dodatkiem tartego sera Gruyère lub Emmentaler. Podawane jest na zimno podczas degustacji wina lub na ciepło jako przystawka. W gminie Flogny-la-Chapelle, w trzecią niedzielę maja, od ponad 25 lat odbywa się Festiwal Gougère (Fête de la Gougère). To właśnie tam można do woli rozkoszować się, w wielu wariantach, tym serowym deserem.

I o musztardzie słów kilka

Burgundia jest dziś pierwszym francuskim producentem musztardy. W Beaune znajduje się jedna z najstarszych fabryk tego dodatku. Rocznie odwiedza ją ok. 50 000 osób.

Co ciekawe, nazwa musztardy Dijon nie jest obecnie związana z miejscem produkcji. Nawiązuje do jej receptury – produkowana jest z brązowych i czarnych nasion gorczycy, które nie są odolejone. Do musztardy burgundzkiej zamiast octu dodaje się białe wino (aligoté). To sprawia, że jest ona bardziej kremowa i delikatniejsza w smaku, ale też mniej trwała.

W Dijon od 1921 r. odbywają się Międzynarodowe Targi Gastronomii, które w 2018 r. przyciągnęły 200 000 odwiedzających i niespełna 600 wystawców. Jest to najbardziej znacząca i popularna impreza targowa w Burgundii. Każdego roku jeden kraj jest zapraszany jako gość honorowy i podkreśla się jego specjały kulinarne, atrakcje turystyczne, folklor, rzemiosło i zasoby gospodarcze. Niestety, do tej pory Polska nigdy nie miała okazji się zaprezentować…

3 ciekawe fakty o Burgundii

  1. Po reformie administracyjnej w 2016 r. region ten nosi nazwę Burgundia-Franche-Comté.
  2. Benedyktyński klasztor w Cluny był największą, średniowieczną budowlą sakralną.
  3. Jest tylko jedenastu producentów sera Soumaintrain.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.