Tabbouleh to arabska sałatka nie tylko łatwa w wykonaniu, ale też niskokaloryczna bomba witaminowa. Jest idealna nie tylko latem. Witamin i minerałów może dostarczać przez cały rok, ponieważ składniki na tę sałatkę są łatwo dostępne bez ograniczeń sezonowych.
Czas przygotowania: 15 min
Składniki (dla 6–8 osób)
- 5 łyżek (50 g) drobnej albo średniej kaszy z pszenicy bulgur (można ją namoczyć przez kilkanaście minut przed odsączeniem)
- 3–4 duże pomidory (ok. 700 g) pokrojone w małą kostkę
- 2 pęczki szczypiorku albo szczypioru dymki pokrojone cieniutko
- 4–5 pęczków natki pietruszki (ok. 500 g), bez łodyg, samych listków, umytych, dokładnie osuszonych
- 3 kubki listków mięty, po umyciu dokładnie osuszonych
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- szczypta mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki
- sok z 1,5 cytryny
- 170 ml oliwy extra virgin
- 6 główek sałaty rzymskiej (umytych, osuszonych, podzielonych na ćwiartki)
https://biokurier.pl/jedzenie/kasza-gryczana-i-5-faktow-na-jej-temat
Tabbouleh – sposób przygotowania
- Kaszę dokładnie płuczemy, odcedzamy na sitku, przekładamy do miski, mieszamy co jakiś czas, żeby zmiękła i spęczniała.
- Pokrojone pomidory odsączamy z soku na sicie.
- Osuszone zioła kroimy drobniutko bardzo ostrym nożem. Przekładamy odsączone pomidory do miski, dodajemy szczypior i zioła.
- Posypujemy kaszą bulgur i przyprawami, doprawiamy solą do smaku. Dodajemy sok z cytryny i oliwę, próbujemy i w razie potrzeby dodatkowo doprawiamy.
- Podajemy natychmiast, najlepiej z ćwiartkami sałaty ułożonymi na talerzu.