Teraz czytasz...
Stowarzyszenie „Polska Ekologia” świętuje 17 urodziny
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Stowarzyszenie „Polska Ekologia” świętuje 17 urodziny

17 lat działalności to imponujący czas, ale jak przekonują członkowie stowarzyszenia, dla Stowarzyszenia „Polska Ekologia” to dopiero początek.


– Jesień tego roku obfituje w dynamiczne wydarzenia. Dzięki Stowarzyszeniu w Polsce odbywa się mnóstwo warsztatów kulinarnych, pokazów gotowania, prezentacji ekoproduktów. Współpraca Stowarzyszenia z drużynami Ochotniczej Straży Pożarnej daje efekty w postaci lokalnych festynów kulinarnych, konkursów i zabaw edukacyjnych. Głębokie korzenie aktywności Stowarzyszenia tkwią w promowaniu sektora żywności ekologicznej (przeczytaj jak rozpoznać żywność ekologiczną), branży, która prężnie rośnie, dając nadzieję na zdrowszą przyszłość Polaków – mówi Maciej Bartoń, pełnomocnik Zarządu Stowarzyszenia „Polska Ekologia”.

Działania poza granicami Polski

Nieograniczony horyzont działalności Stowarzyszenia przekracza granice naszego kraju. Jego misją jest promocja polskiej, a coraz częściej także europejskiej ekożywności na całym świecie. Ta aktywna prezentacja, zgodna z zasadą „przez żołądek do serca”, zdobywa serca ludzi na czterech kontynentach. Projekty takie jak „High Quality Bioeurope” w Las Vegas, czy udział w „National Restaurant Association Show” w Chicago, to tylko niektóre z nich.

Edukacja i współpraca z nauką

Edukacja konsumencka to kolejny filar działalności. To dzięki niemu możemy „Odkryć prozdrowotny wpływ ekożywności”. Wizyty w miejscach takich jak młyny czy pasieki, uczą nas, skąd pochodzi nasze jedzenie. Taka edukacja jest bezcenna. Ale „Polska Ekologia” idzie krok dalej, wchodząc w ścisłą współpracę z uczelniami. Dzięki temu powstają nie tylko cenne opracowania naukowe, ale także praktyczne przedsięwzięcia gospodarcze. Współpraca z uczelniami jak Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie prowadzi do innowacji w branży żywnościowej.

 

Promocja lokalnych produktów i inicjatywy

Z myślą o konsumentach, Stowarzyszenie otworzyło sklep internetowy „Podkarpackie Smaki”. Jego asortyment to kwintesencja oferty ekologicznych produktów z różnych regionów Polski. To również platforma wspierająca rozwój lokalnych przedsiębiorstw. Bogaty wybór artykułów, począwszy od piekarni, cukierni, przez pasieki, masarnie, po winnice czy uzdrowiska, to dowód na różnorodność polskiej żywności ekologicznej.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.