KATEGORIA:

Aktywne Smaki

Osoby aktywne fizycznie mają znacznie większe potrzeby żywieniowe niż osoby prowadzące siedzący tryb życia. Dzieje się tak, ponieważ podczas wysiłku fizycznego organizm zużywa więcej energii, białka, witamin i minerałów. Ten dział przygotowaliśmy po to, aby wspierać Was w aktywnym stylu życia. Prezentujemy przepisy, doradzamy, sprawdzamy sprzęt dla sportowców.

Dieta dla aktywnych - ostatnie artykuły

w tej kategorii
Aktywne SmakiEko bibliotekaEko turystyka

Jak „ominiesz” system kaucyjny domowym sposobem?

Od 1 października 2025 roku obowiązuje w Polsce system kaucyjny. To rozwiązanie długo wyczekiwane i, co do idei słuszne, ale wciąż budzące wiele kontrowersji związanych z praktycznymi szczegółami. Dla tych, ...

czytaj więcej >>
Aktywne SmakiRelaksZdrowie

Jak zmniejszyć ryzyko raka? Rusz się!

Rak to poważne zagrożenie dla zdrowia, ale wielu przypadkom można zapobiec dzięki zdrowemu stylowi życia i aktywności fizycznej. Ten fakt potwierdzają badania naukowe. Niedawno na blogu American Institute for Cancer ...

czytaj więcej >>
produkty z glutenem: pieczywo, makaron, zboża
Aktywne SmakiEko bibliotekaEkologiczne jedzenie

Gluten: co to właściwie jest i czy naprawdę szkodzi?

Gluten to białko obecne w pszenicy, życie i jęczmieniu, które od lat budzi wiele emocji. Czym właściwie jest, gdzie możemy go znaleźć i jaki ma wpływ na zdrowie? Sprawdź, kto ...

czytaj więcej >>
Aktywne SmakiEkologiczne jedzenieObiady

Polenta – czym jest i jak ją wykorzystać

Polenta ma delikatny smak, kremową konsystencję i jest niezwykle uniwersalna. Sprawdza się na ciepło, pokrojona w plastry (po stężeniu), smażona,  zapiekana. To klasyczne danie kuchni włoskiej . Przygotowujemy je z ...

czytaj więcej >>
Obraz przedstawia miskę z majonezem, z olejem w dzbanku obok. Z tyłu widać cytrynę i dwa pęknięte jajka. Całość znajduje się na drewnianym stole.
Aktywne SmakiEko bibliotekaEkologiczne jedzenie

Czy majonez jest zdrowy? Analiza składu, wpływu na zdrowie i alternatyw

Majonez – czy jest zdrowy? To zależy! Ten popularny dodatek do sałatek, kanapek i jajek ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Dla jednych to nieodzowny element kuchni, dla innych kaloryczna ...

czytaj więcej >>
Aktywne SmakiEko bibliotekaEko turystyka

Woda gazowana (sodowa). Jak powstaje? Jaka jest jej historia?

Woda gazowana, znana też jako woda sodowa, to nic innego jak woda wzbogacona dwutlenkiem węgla, inaczej mówiąc: sztucznie nasycona bąbelkami. Choć dziś trudno wyobrazić sobie bez niej półki w sklepach, ...

czytaj więcej >>