Trufle czekoladowo-buraczane

Trufle czekoladowo-buraczane to, musicie przyznać, bardzo intrygujące połączenie. Jest słodko i wykwintnie, a przy tym smacznie. To świetna propozycja na deser, o którym trudno będzie zapomnieć.

Dbanie o zdrową dietę wcale nie musi oznaczać wyrzeczeń i rezygnowania z deseru, tym bardziej, że większość z nas lubi słodycze. Trufle czekoladowo-buraczane są wyjątkowo wykwintnym i wyszukanym deserem. Mają dobry pod względem dietetycznym skład, a do tego pięknie się prezentują. Można je przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce, nawet do 10 dni.

Kiszone buraki – antydepresyjne, odkwaszające, antyrakowe

Interreg ogłoszenie | Biokurier

Jak przygotować trufle czekoladowo-buraczane?

Czas przygotowania: 20 minut + czas pieczenia buraka (ok. 40-50 minut)

Składniki na 10-12 trufli

  • 150 g purèe z buraka odciśniętego z soku,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 70 ml śmietanki 30%,
  • skórka otarta z 1 pomarańczy,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki mielonych migdałów,
  • 3 łyżki miodu,
  • puder z buraka* albo kakao do obtoczenia.

Średniego buraka zawiń w folię aluminiową. Piecz w 180°C, aż będzie zupełnie miękki (ok. 50 min, przy nakłuciu widelec powinien gładko wchodzić w buraka). Przestudź, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach albo zblenduj. Dobrze odciśnij sok.

Syrop z buraka. Przydatny przy przeziębieniu, bólu gardła, chrypce i kaszlu

W rondelku podgrzej śmietankę, kiedy zawrze przy ściankach zestaw z ognia, wrzuć połamaną na kawałki czekoladę i dobrze wciśnij ją w śmietankę. Poczekaj chwilę, dobrze wymieszaj na gładką masę. Dodaj purèe z buraka, startą skórkę z pomarańczy, sól, miód i migdały, dobrze wymieszaj. Włóż do lodówki na 2-3 godziny, żeby masa stężała.

Nabieraj łyżką porcje masy, w dłoniach formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczaj w pudrze buraczanym lub kakao. Ułóż na talerzu i włóż do lodówki, żeby stwardniały.

*puder buraczany można przygotować samemu (mieląc plasterki wysuszonego buraka) lub kupić

Siegnij po buraka! 🙂

Spójrzcie życzliwie na buraka 😉 Dlaczego warto? #burak #biokurier

Opublikowany przez biokurier na 13 lutego 2018