Teraz czytasz...
Chleb z masłem bazyliowo-czosnkowym [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Chleb z masłem bazyliowo-czosnkowym [przepis]

Katarzyna Kosmala
czerstwy chleb z serem i masłem czosnkowym

Ten smak zapamiętacie na długo! Chleb z masłem bazyliowo-czosnkowym to propozycja idealna na kolację lub obiad. Jest świetnym dodatkiem do zupy pomidorowej i dobrą przekąską. 

Przygotowanie chleba z masłem bazyliowo-czosnkowym jest banalnie proste. Można dodatkowo sięgnąć po czerstwe pieczywo, dzięki czemu zapobiegniemy jego zmarnowaniu. Nie bójmy się też zmieniać recepturę: bazylię można zastąpić np. natką pietruszki. By nieco zmniejszyć kaloryczność dania, można też zrezygnować z użycia żółtego sera.

https://biokurier.pl/jedzenie/10-sposobow-na-wykorzystanie-czerstwego-chleba/?highlight=pieczywo

Chleb z masłem bazyliowo-czosnkowym – sposób przygotowania

Składniki:

  • 1 średni chleb
  • 10 plasterków sera żółtego
  • 100 g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 15 listków świeżej bazylii

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuścić, dodać przetarty przez praskę czosnek oraz posiekane drobno liście bazylii.
  2. Tak przygotowane masło wlać do miski i odstawić do ostygnięcia.
  3. Gdy masło stężeje, naciąć chlebek tak, aby nie przeciąć skórki od spodu.
  4. Smarować masłem miejsca nacięcia, ułożyć plasterki sera żółtego.

Zapiekać w piekarniku ok. 20-25 min w temperaturze 170°C.

Przepis na chleb z masłem bazyliowo-czosnkowym pochodzi z książki „Ziołowe Smaki” Katarzyny Kosmali, którą kupić można w sklepie Wydawnictwa Gaj. Znajdziecie w niej 70 przepisów z wykorzystaniem 21 ziół.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.