KATEGORIA:

Ekologiczne jedzenie

Żywność ekologiczna może być istotnym składnikiem zdrowej diety. Produkty z certyfikatem BIO posiadają dobre składy i często są w mniejszym stopniu przetworzone niż ich konwencjonalne odpowiedniki. Duże znaczenie dla jakości ma także naturalny sposób uprawy. Przeczytajcie o właściwościach odżywczych i wykorzystaniu mniej i bardziej znanych produktów spożywczych.

hummus z ciecierzycy

Ostatnie artykuły

w tej kategorii
świeże liście szczawiu
Ekologiczne jedzeniePrzepisyZdrowie

Szczaw. Czy powoduje kamicę?

Szczaw to roślina, którą albo się kocha, albo nienawidzi. Ma sporo wartości odżywczych, ale bywa też przez dietetyków spychana na margines ze względu na wysoką zawartość szczawianów. Ale czy słusznie? 

czytaj więcej >>
Ekologiczne jedzenie

Zielony Tydzień PIŻE: zdrowe jedzenie dla naszej planety

Zielony Tydzień Polskiej Izby Żywności Ekologicznej to kampania zachęcająca do zakupu ekożywności od producentów żywności ekologicznej związana z Międzynarodowym Dniem Matki Ziemi. Odbędzie się po raz czwarty. Sprawdzamy, jak działa …

czytaj więcej >>
bluszczyk kurdybanek
Ekologiczne jedzenieWiesz, co jesz

Bluszczyk kurdybanek – chwast czy lecznicze ziele?

Bluszczyk kurdybanek jest dziś powszechnie występującą rośliną, przez niektórych uznawaną wręcz za uciążliwy chwast. Najczęściej można ją spotkać w ciemnych, wilgotnych lasach, ale także w sadach, ogrodach i na łąkach. …

czytaj więcej >>
suszone zioła na sznurku
Ekologiczne jedzenieWiesz, co jesz

Zioła: zdjęcia i nazwy najpopularniejszych w Polsce ziół

Zioła, zdjęcia i nazwy których tu pokażemy, znają chyba wszyscy. Dla jednych to rośliny lecznicze, dla innych pospolite chwasty. Warto jednak wiedzieć, że w tych niepozornych kwiatach i liściach kryje …

czytaj więcej >>
produkty bogate w żelazo
Ekologiczne jedzenieWiesz, co jeszZdrowie

Produkty bogate w żelazo [lista top 10]

Produkty bogate w żelazo wcale nie są takie oczywiste. Kiedy zapytać, co ma dużo żelaza, wielu z nas odpowiada, że buraki i szpinak. W rzeczywistości jednak warzywa te wcale nie …

czytaj więcej >>
źródła żelaza w diecie
Ekologiczne jedzenieWiesz, co jeszZdrowie

Żelazo – funkcje, zapotrzebowanie, objawy niedoboru

Żelazo to mikroelement, który ma istotny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Jest niezbędny do transportu i magazynowania tlenu oraz transportu elektronów. Wspomaga też proces detoksykacji i bierze udział w …

czytaj więcej >>

Nasze kanały:

Z kategorii Przepisy: