Organic, BIO, EKO to określenia, które znaleźć można na coraz większej liczbie produktów spożywczych. Wokół tych słów i oznaczeń narosło wiele mitów i nieporozumień.
Produkty organiczne są lepsze niż ekologiczne, to zupełnie coś innego – zdarza Wam się słyszeć takie opinie? Bio to coś innego niż EKO… Czas na mały porządek w nazewnictwie.
Żywność ekologiczna (BIO, organic) i rolnictwo ekologiczne. Normy prawne
Zgodnie z obowiązującymi na terenie całej Unii Europejskiej regulacjami (Rozporządzenie (UE) 2018/848 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych) określenia: ekologiczny, organiczny i bio (biologiczny) odnoszą się do produktów, które powstają dokładnie w tym samym systemie jakości.
Wszystkie więc dotyczą produktów powstałych na bazie surowców rolnictwa ekologicznego w kontrolowanych, certyfikowanych zakładach i przetwórniach. Produkty takie muszą posiadać certyfikat żywności ekologicznej i oznaczane są unijnym logo żywności ekologicznej (tzw. euroliściem).
Jak przyznaje się takie certyfikaty? Przeczytajcie więcej w naszym artykule: Jak działa certyfikacja ekologiczna? Krok po kroku
Żywnosć EKO podlega innym zasadom niż konwencjonalna?
Przy okazji warto podważyć kolejną obiegową opinię dotyczącą tego, że produkty ekologiczne podlegają innym zasadom niż żywność powszechnie dostępna w sklepach. Sytuacja wygląda następująco.
System rolnictwa ekologicznego jest wzmocnieniem rygorów nakładanych „standardowo” na producentów żywności. Oznacza to, że aby wypuścić produkt ekologiczny na rynek, wytwórca musi spełnić wymogi (np. sanitarne) obowiązujące wszystkich przedsiębiorców w branży spożywczej a dodatkowo jeszcze musi poddać się certyfikacji ekologicznej i przestrzegać zasad związanych z rolnictwem ekologicznym.
EKO, BIO, Organic – słowa zastrzeżone
W związku z określonymi w unijnym prawie rygorami określenia „ekologiczny”, „organiczny”, „bio” są sformułowaniami zastrzeżonymi tylko dla produktów spełniających wymogi określone w regulacjach wspólnotowych.
Przedsiębiorca, który (w kontekście żywności) używa tych sformułowań i nie posiada stosownego certyfikatu naraża się na poważne problemy.
UWAGA! Rygory związane z rolnictwem ekologicznym nie dotyczą produktów określanych jako „naturalne” lub „zdrowa żywność”. W tych przypadkach, tak naprawdę, nie ma ścisłej definicji (a co za tym idzie zasad dotyczących produkcji) tego słowa, o czym pisaliśmy już w tekście
Przeczytaj także: Polski rynek żywności ekologicznej w liczbach
Czy bio to eko? Skąd ten językowy galimatias?
Dlaczego tyle określeń na ten sam sposób produkcji? Wynika to z różnorodności zwyczajów i języków w Unii Europejskiej. Określenie BIO czy Biologiczny pochodzi przede wszystkim z krajów niemieckojęzycznych oraz Francji. Kraje anglojęzyczne używają natomiast, w kontekście rolnictwa ekologicznego i żywności ekologicznej, określenia organic. Nie będziemy tutaj wchodzić w rolę profesora Miodka i roztrząsać językowych niuansów.
Zdrową żywność bio i eko znajdziesz na stronie smakoszyk.pl – Kup z dowozem na terenie Krakowa.
Podsumowując. Po prostu zapamiętajmy: EKO=BIO=ORGANIC. Określeniom tym towarzyszy zawsze unijne logo żywności ekologicznej (tzw. ekoliść).
Przeczytaj także: Jak rozpoznać żywność ekologiczną