Wrap orkiszowy z nadzieniem z wędzonej ryby, awokado i jajka z warzywami i salsą cytrynową

Wystarczy kwadrans lub dwa, by rano czy dzień wcześniej przygotować przekąskę, która będzie nie tylko pełnowartościowa, ale także efektowna. Wrapy z warzywami to propozycja drugiego śniadania (do pracy czy na uczelnię). Można je przygotować na kilka dni i nadziewać dowolnie, codziennie inaczej. Do tego są wygodne do spakowania i świetnie wyglądają.

Składniki (na 8 placków): 

• 2 kubki mąki orkiszowej jasnej
• 1 łyżeczka soli
• 1 ½ łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżka oliwy
• 1 kubek gorącej wody – w razie potrzeby więcej

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Przygotowanie:

W misce wymieszaj wszystkie składniki, lekko zagnieć, żeby połączyły się w ciasto. Zakryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. Podziel na 8 części, uformuj kulki i zostaw pod przykryciem na 20 minut. Każdą rozwałkuj na cieniutki placek o średnicy 15-17cm, podsypując mąką, żeby nie przywierał. Wałkuj od środka placka na zewnątrz. Dobrze rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Piecz na suchej patelni; kiedy po krótkim czasie pojawią się bąble a spód jest lekko brązowy w ciemniejsze duże kropy przewróć, dociśnij i piecz przez nie więcej niż 30 – 40 sekund.

Żeby placki nie wyschły i były elastyczne, włóż je do plastikowej torebki i przełóż wilgotnymi ręcznikami papierowymi. Po wyjęciu ręczników, można je zamrozić i zostawić na później.

Salsa cytrynowa:

• 1 łyżka świeżego soku z cytryny
• 1 łyżka kaparów
• 1 łyżka miodu
• 1 łyżka siekanego koperku
• szczypta soli
• szczypta pieprzu czarnego

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki, przykryj i wstaw do lodówki.

Nadzienie na 1 wrap:

• 1/2 jajka ugotowanego na twardo, pokrojonego w szóstki
• 1/4 marchewki, ogórka czy selera pokrojonego w cieniutkie słupki
• około 1/3 awokado pokrojonego w cienkie plasterki
• 1/4 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka (opcjonalnie)
• 2 plastry wędzonej ryby (najlepiej pstrąg lub inny gatunek słodkowodny z ekologicznej hodowli), podzielonej na części

Przygotowanie:

Na rozłożonym placku od strony bliższej ciebie ułóż kawałki ryby, jajka, awokado i warzywa, zostaw 4 cm margines od dołu i po bokach, skrop 1- 2 łyżkami salsy i zawiń bardzo ciasno, zaczynając rolowanie od siebie i zaginając boki do środka. Ciasno zwinięty rulon przekrój ostrym nożem na pół. Połówki ułóż ciasno w pudełku lunchowym. Posiłek do zabrania gotowy.

Autorka przepisu: Maja Skorupska. Blogerka i trenerka kulinarna. Prowadzi warsztaty gotowania – w tym zajęcia dla osób aktywnych i sportowców. Sama amatorsko biega. I to od zawsze.