Placki cukiniowe z kulkami z białego sera w sumaku – łatwe i szybkie

 

Placki z surowych warzyw to świetna przekąska pełna błonnika, z domieszką węglowodanów i odrobiną tłuszczu. Kolejny przepis na danie łatwe do spakowania i zabrania do pracy czy szkoły. Do takich placków najlepsze są klopsiki czy kefty, mięsne, warzywne albo serowe obtaczane w ziołach.

Przepis na 4 porcje czyli 8 placków

Czas przygotowania: 20 minut Czas gotowania: 10 minut

Składniki:

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

• 3 średnie cukinie (około 400g)
• ½ kubka mąki orkiszowej (około 80g)
• ½ kubka parmezanu, drobno startego (około 40g)
• szczypta proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka soli, pieprz
• 3 szalotki, drobno posiekane
• 1 jajko, roztrzepane widelcem
• garść pietruszki, posiekanej
• 2 łyżki posiekanej bazylii
• 2 łyżki suszonych liści oregano
• ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
• oliwa virgin – 4-5 łyżek
• 100g białego sera wiejskiego, najlepiej pełnotłustego
• 2-3 łyżki przyprawy sumak, albo za’atar, albo suszonej mięty czy bazylii
• Jogurt grecki albo naturalny
• 1 ząbek czosnku, posiekany
• 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania

Zetrzyj umytą cukinię na tarce o grubych oczkach, odsącz mocno z soku, najlepiej na sicie. Przełóż do miski i dobrze wymieszaj z mąką z proszkiem do pieczenia, solą, pieprzem, parmezanem, posiekaną szalotką i ziołami.

Rozgrzej na średnim ogniu 2 łyżki oliwy na patelni. Nałóż ciasto na 4 placki– po 2 łyżki na każdy i smaż po 1 ½ – 2 minuty z każdej strony, aż zrobią się złociste. Przełóż placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Ponownie rozgrzej 2 łyżki oliwy i usmaż drugą porcję placków.

Ręką ugnieć ser na gładką masę, uformuj kulki o średnicy około 1.5cm. Wsyp sumak czy inną przyprawę do miseczki i każdą kulkę obtocz w niej dokładnie.

Placki podawaj z kulkami z sera i dipem z jogurtu z czosnkiem i oliwą.

autorka przepisu: Maja Skorupska. Blogerka i trenerka kulinarna. Prowadzi warsztaty gotowania – w tym zajęcia dla osób aktywnych i sportowców. Sama amatorsko biega. I to od zawsze. www.majaskorupska.blogspot.com

Więcej przepisów dla aktywnych w ramach działu AKTYWNE SMAKI prezentujemy w najnowszym numerze Biokuriera!