Teraz czytasz...
Gofry jaglane [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Gofry jaglane [przepis]

Avatar photo
chrupiące gofry jaglane z truskawkami i serkiem wiejskim

Gofry jaglane zasmakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Jak przygotować je tak, aby były chrupiące? Przepis na idealne wypieki tego typu jest na wagę złota! Odpowiednio przygotowane gofry mogą być składnikiem zbilansowanej, zdrowej diety,  ale pod warunkiem, że nie udekorujemy ich bitą śmietaną i sosami 😉 

Przepis gofry jaglane, który Wam proponujemy pochodzi z książki „Ułóż sobie zdrowie”. Znajdziesz w niej aż 270 przepisów na smaczne i pożywne dania dla całej rodziny.

Recepturom towarzyszą liczne sugestie i podpowiedzi autorki na temat diety i zdrowego stylu życia. Dania przygotujesz w oparciu o podstawowe produkty spożywcze, dostępne w każdym sklepie.

Zrobisz je też bardzo szybko: większość przepisów w książce wymaga 15–20 minut pracy w kuchni. Co ważne, każda z propozycji kulinarnych przedstawionych w książce skrojona jest na 400 kcal i ma odpowiednią ilość makroskładników (12–20 proc. białka, 20–30 proc. tłuszczu, 50–55 proc. węglowodanów). Jeśli więc potrzebujesz jadłospisu/planu żywieniowego obliczonego na 2000 kcal, możesz wykorzystać 5 przepisów z książki albo np. 3 przepisy po 1 porcji i 2 po 2 porcje. Plan żywieniowy układasz więc jak z klocków!

chrupiące gofry jaglane z truskawkami i serkiem wiejskim

Gofry jaglane z serkiem wiejskim i konfiturą truskawkowo-bananową

Przepis na gofry jaglane pochodzi z książki Elżbiety Przygockiej "Ułóż sobie zdrowie". Znajdziecie w niej mnóstwo przepisów, ale też motywacji do tego, by każdego dnia zmieniać swoje nawyki na lepsze.

Składniki
  

  • 100 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki orkiszowej jasnej
  • 1/2 łyżeczki oleju
  • 100 g serka wiejskiego
  • 100 g konfitury truskawkowo-bananowej

Przygotowanie
 

  • Wcześniej ugotowaną i wystudzoną kaszę jaglaną zmiksuj z jajkiem i mąką na jednolitą masę
  • Kładź łyżką porcje ciasta na rozgrzaną, lekko wysmarowaną olejem gofrownicę i piecz chrupiące gofry.
  • Podaj z serkiem wiejskim i konfiturą.
  • By przygotować konfiturę, pokrój truskawki, włóż je do garnka (mrożone wcześniej rozmroź) i duś na wolnym ogniu do momentu, aż owoce nieco zgęstnieją i nabiorą konsystencji konfitury.
  • Zdejmij z ognia i lekko przestudź. Dodaj pokrojonego banana i nasiona chia lub siemię lniane (opcjonalnie).
  • Konfiturę przełóż do słoika i przechowuj w lodówce do 2 dni.
Słowa kluczowe chrupiące gofry, gofry
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Sięgnij po książkę „Ułóż sobie zdrowie”

Książka Ułóż sobie zdrowie dostępna jest na stronie Wydawnictwa Gaj

Jak zrobić gofry idealne?

Chrupiące gofry to jeden z chętniej przygotowywanych deserów. Smakuje idealnie, zwłaszcza do popołudniowej kawy. Można też serwować je na drugie śniadanie. Tylko jak je zrobić, by uzyskać  gofry jak z budki nad morzem?

W naszym serwisie o tym,  jak zrobić ciasto na gofry, pisała Katarzyna Kosmala, autorka książki „Ziołowe smaki„. Z kolei Katarzyna Jankowska, autorka serii książek „Mama Alergika Gotuje”, opracowała przepis na bezglutenowe ciasto na gofry.

Pamiętaj też, że gofry nie muszą być słodkie. W wersji wytrawnej również dobrze smakują, o czym przekonasz się, robiąc gofry szpinakowe.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.