Teraz czytasz...
Biobabalscy od kuchni – Wytwórnia Makaronu Bio z własną książką kucharską

Biobabalscy od kuchni – Wytwórnia Makaronu Bio z własną książką kucharską

Avatar photo

Prawie 100 przepisów kulinarnych z wykorzystaniem produktów z Wytwórni Makaronu BIO „BioBabalscy” – stworzona przy udziale przyjaciół i klientów firmy książka kucharska jest już dostępna.

Na 128 stronach znaleźć można przepisy na

  • śniadania,
  • obiady,
  • kolacje
  • desery.

Całość uzupełniają receptury wypieku domowych chlebów. Nie brakuje również krótkiej historii firmy.

Jakie przepisy znajdują się w książce?

Przykładowe przepisy: Pasztet z kaszy orkiszowej, pieczarek i tofu, Pizzerki domowe z mąki orkiszowej, Bliny gryczane, Burgery zbożowo-słonecznikowe, Makaron orkiszowy z warzywami.

Wszystkie przepisy oznaczone zostały symbolami, które pozwalają szybko zorientować się, czy potrawa jest wegetariańska, dobra dla aktywnych oraz jak długo będziemy ją przygotowywać.

Zobacz także
otwarta kuchnia w lokalu gastronomicznym

Biobabalscy od kuchni. Gdzie kupić?

Książka dostępna jest tylko w firmowym sklepie internetowym www.biobabalscy.pl Za edytorską i techniczną stronę przedsięwzięcia odpowiedzialne jest Wydawnictwo Gaj (Eko Media), wydawca m.in. Biokuriera.

Wytwórnia Makaronu BIO, czyli…

Wytwórnia Makaronu BIO to jedna z pierwszych przetwórni ekologicznych w kraju. Certyfikat ekologiczny (a w zasadzie wtedy jeszcze atest o nr. 90001) dla gospodarstwa otrzymaliśmy w 1990 r. Był to pierwszy tego typu dokument w naszym kraju. Przetwórnia objęta jest kontrolą ekologiczną od 1994 roku. Zaczęliśmy od małej produkcji makaronu razowego z pszenicy, potem z żyta i orkiszu, który wkrótce stał się sztandarowym składnikiem naszych produktów. Początkowo produkcją makaronu trudniła się cała rodzina. Później zaczęliśmy zatrudniać pracowników. Obecnie w wytwórni pracuje 12 osób. W pierwszych latach firma przerabiała zaledwie kilka ton zbóż ekologicznych rocznie, dziś są to znacznie większe ilości – czytamy we wstępie do książki „BioBabalscy od kuchni”.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.