Prawie 100 przepisów kulinarnych z wykorzystaniem produktów z Wytwórni Makaronu BIO „BioBabalscy” – stworzona przy udziale przyjaciół i klientów firmy książka kucharska jest już dostępna.
Na 128 stronach znaleźć można przepisy na
- śniadania,
- obiady,
- kolacje
- desery.
Całość uzupełniają receptury wypieku domowych chlebów. Nie brakuje również krótkiej historii firmy.
Jakie przepisy znajdują się w książce?
Przykładowe przepisy: Pasztet z kaszy orkiszowej, pieczarek i tofu, Pizzerki domowe z mąki orkiszowej, Bliny gryczane, Burgery zbożowo-słonecznikowe, Makaron orkiszowy z warzywami.
Wszystkie przepisy oznaczone zostały symbolami, które pozwalają szybko zorientować się, czy potrawa jest wegetariańska, dobra dla aktywnych oraz jak długo będziemy ją przygotowywać.
Biobabalscy od kuchni. Gdzie kupić?
Książka dostępna jest tylko w firmowym sklepie internetowym www.biobabalscy.pl Za edytorską i techniczną stronę przedsięwzięcia odpowiedzialne jest Wydawnictwo Gaj (Eko Media), wydawca m.in. Biokuriera.
Wytwórnia Makaronu BIO, czyli…
Wytwórnia Makaronu BIO to jedna z pierwszych przetwórni ekologicznych w kraju. Certyfikat ekologiczny (a w zasadzie wtedy jeszcze atest o nr. 90001) dla gospodarstwa otrzymaliśmy w 1990 r. Był to pierwszy tego typu dokument w naszym kraju. Przetwórnia objęta jest kontrolą ekologiczną od 1994 roku. Zaczęliśmy od małej produkcji makaronu razowego z pszenicy, potem z żyta i orkiszu, który wkrótce stał się sztandarowym składnikiem naszych produktów. Początkowo produkcją makaronu trudniła się cała rodzina. Później zaczęliśmy zatrudniać pracowników. Obecnie w wytwórni pracuje 12 osób. W pierwszych latach firma przerabiała zaledwie kilka ton zbóż ekologicznych rocznie, dziś są to znacznie większe ilości – czytamy we wstępie do książki „BioBabalscy od kuchni”.