Teraz czytasz...
Rolnictwo ekologiczne. Statystyki z raportu The World Of Organic Agriculture
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Rolnictwo ekologiczne. Statystyki z raportu The World Of Organic Agriculture

Avatar photo

Światowy rynek żywności ekologicznej oraz areał upraw objętych certyfikacją ekologiczną w dalszym ciągu się powiększa. W wielu przypadkach wzrosty są dwucyfrowe – zauważają autorzy raportu „The World Of Organic Agriculture”. Najnowsze dane zaprezentowane zostały podczas odbywających się w dniach 14-16 lutego 2019 targów BioFach.


2,9 miliona gospodarstw prowadzi certyfikowane gospodarstwa ekologiczne. Na przełomie lat 2016 i 2017 ich liczba zwiększyła się o 4,7%. Najwięcej producentów odnotowano w Indiach, Ugandzie i Meksyku (warto zwrócić uwagę, że są to jednocześnie bardzo mali producenci).

Australia ma największą powierzchnię upraw ekologicznych

Pod względem powierzchni upraw niezmiennie liderem jest Australia (35,6 mln ha). Na drugim miejscu znajduje się Argentyna (3,4 mln ha) a na trzecim Chiny (3,0 mln ha).

Grunty uprawiane ekologicznie zajmują na całym świecie powierzchnię 69,8 mln ha. Oznacza to wzrost o 533% w ciągu 20 lat (od 1999 roku).

14 krajów ma 10% lub więcej gruntów ornych objętych uprawami ekologicznymi. Liderem jest Liechtenstein (37,9%) przed Samoa (37,6%), Austrią (24%) i Estonią (20,5%). Co ciekawe w zestawieniu tym znajdziemy kilka krajów z Europy Środkowo-Wschodniej: Estonię (20,5%), Łotwę (14,8%), Czechy (12,2%), Słowację (10%). W Polsce wskaźnik ten wynosi 3,4%.

Wartość globalnego rynku żywności ekologicznej autorzy raportu FiBL oszacowali na ponad 92 mld euro.

USA i Stany Zjednoczone to 85% globalnego rynku żywności eko

Europejski rynek żywności ekologicznej w 2017 roku zwiększył się o blisko 11% i osiągnął wartość 37,3 mld euro. Rynek w USA wyceniany jest na 49 mld euro. Oznacza to, że Europa i USA łącznie stanowią ok. 85% całego globalnego rynku żywności ekologicznej.

[infogram id=”najwieksze_rynki_zywnosci_ekologicznej_2013″ prefix=”xfF” format=”interactive” title=”Największe rynki żywności ekologicznej 2013″]

18% wzrostu rynku eko we Francji

Na wielu rynkach wzrost był dwucyfrowy. Najbardziej spektakularny wzrost odnotowano we Francji (18%). Największy udział rynku żywności ekologicznej w całym rynku spożywczym ma Dania (13,3%) a Szwajcarzy wydają na produkty BIO najwięcej per capita – 288 euro rocznie.

https://biokurier.pl/jedzenie/dania-stawia-na-zywnosc-ekologiczna/

Największą powierzchnią upraw wśród europejskich krajów może pochwalić się Hiszpania (2,1 mln ha).

W wielu krajach wzrost popytu na żywność ekologiczną jest szybszy niż lokalna produkcja. Zrzeszenia i organizacje zachęcają kolejnych rolników do przestawiania upraw na rolnictwo ekologiczne

– zwracają uwagę autorzy raportu.

O raporcie The World Of Organic Agriculture

Raport The World Of Organic Agriculture (Świat Rolnictwa Ekologicznego) przygotowywany jest co roku przez naukowców z FiBL (Instytut Badawczy Rolnictwa Ekologicznego), szwajcarską jednostkę badającą rolnictwo ekologiczne. Wyniki prezentowane są podczas targów BioFach.

W publikacji tej zebrane są dane z całego świata. Można ją pobrać bezpłatnie w formacie pdf ze strony internetowej FiBL.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.