Powiedzieć o tym obiekcie, że jest to sklep z serami to zdecydowanie za mało. Nowojorski French Cheese Board łączy w sobie sklep z serami oraz akcesoriami przydatnymi do jego konsumpcji, galerię, otwartą kuchnię na cele warsztatowe oraz małą bibliotekę poświęconą oczywiście… serom.
Aby promować francuskie sery
Miejsce to (pierwsze tego typu w USA) stworzyła organizacja o tej samej nazwie. Celem było stworzenie nowoczesnej przestrzeni, w której pasjonaci jedzenia będą mogli zdobywać wiedzę (a także dzielić się nią) na temat bogactwa francuskiego serowarstwa.
Efekt zdaje się być całkiem imponujący. Serowarskie warsztaty w specjalnie przygotowanym pomieszczeniu, biblioteczka z przepisami, miejsce do degustacji no i…zakupów. Uwagę przyciąga także serowa mapa Francji.
Jak wygląda French Cheese Board w środku? Zerknijcie na kilka zdjęć:
Adres: French Cheese Board, 41 Spring St, New York
Serowi pionierzy w Polsce
Co ciekawe podobne sklepy powstają także w Polsce. Od pewnego czasu w Poznaniu działa sklep KoneSER, który specjalizuje się w polskich serach zagrodowych, czyli takich, które wytwarzane są na niewielką skalę (zazwyczaj z niepasteryzowanego mleka) przez rolników. Sery te zyskują sobie coraz większą liczbę amatorów i znacznie różnią się od produktów oferowanych chociażby przez sieci supermarketów.
W Sopocie i Łodzi znajdziecie natomiast sklepy „Ser Lancelot”, które również postawiły na nabiał pochodzący od polskich gospodarzy.
Koneser
Rynek Jeżycki 3/2b Poznań
Ser Lancelot
OFF Piotrkowska, Piotrkowska 138/140, 90-062 Łódź
l.Haffnera 6 Sopot
oprac. Karol Przybylak Follow @KarolPrzybylak
Design Ich&Kar/Photo Pascal Perich