Nieleczona niedoczynność tarczycy lub też leczona w nieprawidłowy sposób, może skutkować tyciem, insulinoopornością oraz podwyższonym stężeniem cholesterolu. Dlatego też kluczowe znaczenie w przypadku tej jednostki chorobowej ma odpowiednie żywienie. Jaka dieta sprawdzi się najlepiej przy niedoczynności tarczycy? Sprawdźmy to!
Niedoczynność tarczycy a tycie
W przypadku niedoczynności tarczycy tycie to najczęściej rezultat spowolnionego metabolizmu, wynikającego z niedoboru hormonów tarczycy. Jeśli jednak stosujemy odpowiednie leczenie, to tak naprawdę problem spowolnionego metabolizmu znika i należy odżywiać się zgodnie ze standardowo wyliczoną całkowitą przemianą materii.
Zdarza się jednak, że choroba nie jest zdiagnozowana przez długi czas i w takiej sytuacji tycie często wynika po prostu z nieświadomości istnienia takiego problemu. Wówczas dana osoba odżywia się w standardowy sposób i zaczyna dostrzegać dodatkowe kilogramy na swojej wadze. Pomimo że nie zmieniła swojego modelu odżywiania. Dlatego dieta na niedoczynność tarczycy może wymagać założenia czasowego deficytu kalorii, jeśli chcemy zgubić niechciane kilogramy.
Źródła białka, węglowodanów i tłuszczów
Dieta przy niedoczynności tarczycy musi być oczywiście dobrze zbilansowana, z odpowiednimi proporcjami węglowodanów, białek i tłuszczów.
Jeśli chodzi o węglowodany, warto postawić oczywiście na sycące na dłuższy czas węglowodany złożone. Istotne są więc warzywa i owoce, a także takie produkty jak np. kasza pęczak oraz gryczana i pełnoziarniste pieczywo.
Jeśli chodzi o białko, to jego dobrym źródłem będzie chude mięso drobiowe. Warto pamiętać też o roślinnych źródłach białka z nasion roślin strączkowych. One także powinny znaleźć się w menu. Co natomiast z ilością? Rekomenduje się, aby białko stanowiło od 15 do 20 procent dziennego zapotrzebowania na kalorie.
Natomiast w przypadku tłuszczu, najlepiej włączyć do diety wielonasycone kwasy tłuszczowe, które obecne są m.in. w rybach, orzechach i pestkach. Ilość tłuszczu w codziennej diecie powinna mieścić się w przedziale 25-30 procent. Nie zaleca się więc – jak widać – diet niskotłuszczowych, ale również wysokotłuszczowych, jak np. keto.
Istotne składniki w diecie przy niedoczynności tarczycy
Choć nie ma jednej, uniwersalnej diety, która sprawdzi się zawsze w przypadku niedoczynności tarczycy i u każdej osoby, to istnieją pewne ogólne zalecenia, do których można się stosować oraz sprawdzać efekty u siebie.
Dieta stosowana na niedoczynność tarczycy powinna być bogata przede wszystkim w błonnik. Błonnik wspiera regulację rytmu wypróżnień, a warto mieć na uwadze, że w przypadku niedoczynności często pojawiają się problemy z zaparciami.
Ile błonnika dziennie spożywać? Rekomendowana ilość to około 25-30 gramów. Taką ilość należy dostarczać wraz z warzywami i owocami oraz pełnoziarnistymi produktami zbożowymi. Świetnym źródłem błonnika oraz dobrych tłuszczów są też orzechy i pestki.
Niezbędne w diecie są dodatkowo ryby i owoce morza. Dostarczają one nie tylko białka i niezwykle cennych kwasów omega-3, ale także jodu. Już sam niedobór tego ostatniego może prowadzić do niedoczynności tarczycy, dlatego jego podaż jest tak ważna.
Kolejnym istotnym składnikiem jest żelazo. Można je znaleźć w mięsie, jajach, kaszy jaglanej, orzechach oraz zielonych warzywach. Warto jednak mieć na uwadze czynniki, które mogą zaburzać wchłanianie żelaza. To m.in.: polifenole obecne w kawie i herbacie oraz wapń. Nie trzeba oczywiście całkowicie z nich rezygnować, natomiast ważne jest to, aby spożywając bogaty w żelazo posiłek, odpowiednio go komponować. Natomiast wchłanianiu sprzyja witamina C oraz produkty fermentowane takie jak kiszona kapusta
Dieta na niedoczynność tarczycy powinna być też bogata w cynk. Można go dostarczać wraz z produktami pełnoziarnistymi, orzechami, owocami morza oraz mięsem.
Ostatni składnik, o którym należy wspomnieć to selen. Świetnym jego źródłem są m.in. orzechy brazylijskie. Selen zawierają też: ryby, mięso, jajka oraz produkty pełnoziarniste.
Jakich produktów unikać przy niedoczynności tarczycy?
W przypadku diety na niedoczynność tarczycy rekomenduje się unikanie wszystkich tych produktów, których standardowo powinno się wystrzegać na zdrowej, dobrze zbilansowanej diecie.
Chodzi tutaj m.in. o słone przekąski, ciastka, batony oraz desery z wysoką zawartością tłuszczów trans. Dodatkowo warto zrezygnować lub ograniczyć spożywanie tłustych mięs oraz wysoko przetworzonych produktów mięsnych, a także napojów gazowanych.
Ponadto należy uważać na żywność, która zawiera tzw. substancje wolotwórcze, które wiążą się z jodem. Chodzi tutaj m.in. o warzywa kapustne, takie jak kalafior oraz brukselka.
Ile posiłków dziennie?
Częstą wątpliwością w przypadku osób z niedoczynnością tarczycy jest także to, ile posiłków dziennie jeść. Zaleca się, aby było to 4-5 dań w ciągu dnia, w odstępach co 2-3 godziny, w zależności od swojego trybu życia.
Dieta na niedoczynność tarczycy dopasowana do potrzeb
Dieta w niedoczynności tarczycy często powinna być szyta na miarę, zwłaszcza jeśli danej osobie zależy na zrzuceniu niechcianych kilogramów. Dlatego dobrym wyborem jest skorzystanie z pomocy doświadczonego dietetyka klinicznego, specjalizującego się w dietoterapii chorób tarczycy.
Takie wsparcie oferuje m.in. Centrum Respo, czyli usługa dietetyków online, z których pomocy można skorzystać niezależnie od miejsca zamieszkania. To wygodne rozwiązanie, również dla osób z niedoczynnością tarczycy, potrzebujących kompleksowego wsparcia.
Dietetycy Centrum Respo tworzą jadłospisy w taki sposób, aby były one nie tylko dobrze zbilansowane pod względem wartości odżywczych. Kluczową kwestią jest też dopasowanie do preferencji smakowych Podopiecznego, a także smak potraw. Smaczne jedzenie przy niedoczynności tarczycy? To możliwe!