Teraz czytasz...
Jak prawidłowo przycinać drzewa?

Jak prawidłowo przycinać drzewa?

Przycinanie drzew jest jednym z najważniejszych zabiegów w sadownictwie i ogrodnictwie. Należy je przeprowadzać zarówno w przypadku drzew owocowych, jak i ozdobnych. Co ważne, zabieg ten musi być wykonywany w prawidłowy sposób.

Przycinanie pomaga rozbudzić wzrost młodych pędów, co sprawia, że drzewa rosną szybciej. W przypadku drzew owocowych pomaga poprawić plony – owoców jest więcej i mają wyższą jakość. Regularne wykonywanie tego zabiegu pomaga również zagęścić koronę i nadać jej pożądany kształt, ułatwia zbiory, zapewnia lepsze oświetlenie i wentylację. Pozwala zapobiec rozwojowi chorób grzybiczych. Dzięki przycinaniu można się pozbyć chorych czy brzydkich pędów. Odpowiedni sprzęt do przeprowadzenia tego zabiegu nabyć można tutaj: https://sklep.lasogrod.pl/k/pilowanie-ciecie/pilarki.

Przycinanie drzew – zasady ogólne

Niezależnie od tego, czy przycinamy drzewa owocowe, czy ozdobne, trzeba wybrać odpowiedni termin przeprowadzenia zabiegu. Uzależniony jest on od gatunku drzewa. Zastosować też trzeba właściwe narzędzia, zależnie od grubości gałęzi. Przycinanie trzeba przeprowadzać tak, by nie uszkodzić drzewa – powinno się unikać zbyt mocnych cięć, a także przycinać gałęzie nad oczkiem skierowanym na zewnątrz.

Przycinanie drzew owocowych

Zabieg ten przeprowadzać należy w dwóch terminach: wiosennym (luty-marzec) i letnim (lipiec-sierpień, przy czym wiśnie i czereśnie przycina się do połowy sierpnia, a jabłonie oraz grusze wcześniej). Cięcie wczesnowiosenne ma za zadanie usunąć martwe, chore czy uszkodzone gałęzie, skrócić pędy boczne, usunąć pędy rosnące do środka korony, aby ją odpowiednio uformować. Z kolei w terminie letnim usuwa się pędy rosnące do środka korony, które zacieniają drzewo, a także skraca się pędy nadmiernie rozrośnięte.

Do cięcia cienkich gałązek najlepiej jest wykorzystać sekator ręczny, a do przycinania grubszych znakomicie nadaje się sekator dwuręczny. Z kolei bardzo grube i duże gałęzie tnie się przy użyciu piły ogrodowej. Ciąć należy pod kątem. Duże rany pozostałe po przycięciu można posmarować maścią ogrodniczą.

W przypadku jabłoni cięcie należy wykonać w jednorocznym przyroście, szczególnie w dolnym piętrze korony. Podobnie przycina się grusze. Natomiast czereśnie, wiśnie i brzoskwinie przycinać należy po zbiorach owoców.

Przycinanie drzew ozdobnych

Zabieg przycinania drzew ozdobnych najlepiej jest przeprowadzić w okresie luty-marzec lub wczesną wiosną. W tym czasie drzewa zaczynają wychodzić z zimowego spoczynku, natomiast rany po przycinaniu goją się szybciej. Z kolei latem warto wykonać cięcie sanitarne, czyli usunąć stare, chore lub uszkodzone pędy, jak również przycinanie formujące, służące kontrolowaniu rozrostu. Topole, dęby, buki czy orzechy przycinać też można jesienią.

Zobacz także
jakie ciastka na diecie bezglutenowej

W zależności od grubości gałęzi, do przycinania drzew ozdobnych użyć należy ostrych nożyc ogrodniczych, sekatora lub piły ogrodowej. Po wykonaniu zabiegu miejsca cięcia najlepiej jest oczyścić w celu uniknięcia infekcji.

W przypadku przycinania formującego młode drzewa przycinać należy regularnie, by nadać im pożądany kształt i pobudzić do rozkrzewiania. Z kolei starsze drzewa warto przycinać mniej intensywnie, aby zachować ich zdrowie i naturalny kształt. Pędy skracać można od 1/3 do 3/4 długości. Niektóre pędy warto usunąć, żeby rozluźnić koronę oraz poprawić dostęp światła. Warto także przeprowadzać zabieg ogławiania, czyli mocnego przycięcia w celu regeneracji. Podczas cięć sanitarnych trzeba usunąć wszystkie chore, uszkodzone lub stare gałęzie.

Prawidłowo przycinane drzewa będą zdrowie, estetycznie wyglądające oraz, w przypadku owocowych, dadzą obfite plony.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.